Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kazneno prijavljeni

Raskrinkani utajivači poreza: Radili su sve kako ne bi morali platiti, oštetili državu za više od 750 tisuća eura

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dvojica muškaraca od 56 i 43 godine i dva zasebna slučaja radili su sve kako bi izbjegli plaćanje poreza državi.

Zbog sumnje da je utajom poreza i drugim kaznenim djelima oštetio državni proračun za više od 420 tisuća eura osječko-baranjska policija kazneno će prijaviti 56-godišnjeg osumnjičenika, izvijestila je policija u subotu.

Kriminalističkim istraživanjem 56-godišnjak je osumnjičen da kao odgovorni dužnosnik pravne osobe, od siječnja do svibnja 2022. nije pravilno i uredno vodio poslovne knjige, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza.

Tereti ga se da je s računa pravne osobe podizao gotovinu, a da nije vodio potrebnu knjigovodstvenu dokumentaciju te je na taj način oštetio državni proračun za više od 420 tisuća eura.

Protiv osumnjičenog 56-godišnjaka slijedi prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku za kaznena djela utaje poreza ili carine te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, priopćila je Policijska uprava osječko-baranjska.

Pročitajte i ovo Ubijena studentica iz Osijeka nisu bili u vezi? Objavljene poruke ubijene studentice Mihaele (21), žalila se na policajca: "On je posesivan, poremećen, manipulativan..."

Pročitajte i ovo Ilustracija U zadnji čas Užas na groblju! Skoro sahranili živu ženu: Radnik je primijetio da još diše...

Još jedan utajivač poreza raskrinkan je, ali na području Slavonskog Broda. Osnovano se sumnja da 43-godišnjak kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva u vremenu od 1. siječnja 2017. do 31. prosinca 2021., nije izvršio točan obračun, prijavu i uplatu poreza na dohodak te prirez poreza na dohodak od nesamostalnog rada, kao i pripadajuće doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u iznosu iznad 330.000,00 eura.

Za navedeni iznos je oštetio državni proračun Republike Hrvatske, pribavivši trgovačkom društvu nepripadnu imovinsku korist. Nadalje je utvrđeno da je osumnjičeni službenicima Porezne uprave Područnog ureda Slavonski Brod dostavio više desetaka lažno izrađenih izvadaka po transakcijskom računu trgovačkog društva. Temeljem lažno izrađenih izvadaka koje je koristio kao prave, svjesno je vodio poslovne knjige s ciljem otežane preglednosti poslovanja i imovinskog stanja. Sukladno utvrđenom, protiv 43-godišnjaka je dostavljena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela: Utaja poreza ili carine, Krivotvorenje isprave i Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, izvijestila je PU brodsko-posavska. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene