Zlostavljanje, ilustracija
Zlostavljanje, ilustracija Foto: Profimedia

U zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu ispitan je 49-godišnjak. Osumnjičen je da je kao ravnatelj javne ustanove vršio mobing i prijetio zaposlenici.


49-godišnjaka se tereti da je, od polovice 2019. godine do 11. veljače 2021., kao ravnatelj javne ustanove u Zagrebu zaposlenicu često i bez opravdanog razloga kritizirao, zabranjivao joj usavršavanje, branio napuštanje prostorija ustanove i kažnjavao za kašnjenje s pauze.

Jutarnji list piše da je riječ o Luki Čuljku, ravnatelju Parka Maksimir.

Iz državnog odvjetništva navode da je zaposlenici govorio neprimjerene riječi i tražio od nje odijevanje po njegovoj volji. Uz to, premjestio ju je u drugu zgradu u kojoj nije imala radni stol ni ormar, a potom joj je zadavao zadatke koje nije mogla obaviti jer joj nisu bili dostupni potrebni podaci.

Prometna policija, ilustracija Pripreme za otvaranje terasa kafića? Napuhao 3,80 promila pa lakše ozlijedio putnicu

Uz sve to, davao joj je neprimjerene rokove za obavljanje zadataka. Sve to, kao i prijetnje koje joj je govorio kod zaposlenice su izazvali osjećaj straha i bojazni za život, a narušeno joj je i zdravlje.

"Osnovano se sumnja i da je kao ravnatelj te ustanove jednoj djelatnici te ustanove tijekom 2020. godine uputio prijeteće riječi koje su kod nje izazvale osjećaj straha i uznemirenosti za njezinu sigurnost i sigurnost njezine obitelji", priopćeno je iz zagrebačkog državnog odvjetništva.

Naložena mu je zabrana posjećivanja određenog mjesta, približavanja i uspostavljanja veze s osobama, kao i mjera zabrane obavljanja posla.

Spomen-obilježje poginulim ruskim novinarima Kaznene prijave zbog ubojstva ruskih novinara prije 30 godina: Izrešetali im automobil pa ih dokrajčili hicima iz pištolja

Utvrdi li mu se krivica, Kazneni zakon za kazneno djelo zlostavljanja na radu predviđa kaznu zatvora do dvije godine. Za kazneno djelo prijetnje prema službenoj, odgovornoj osobi ili novinaru u vezi s njegovim poslom, kao i prijetnji upućenoj većem broju osoba, Kazneni zakon predviđa kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.