Obavijesti Pretražite Navigacija
Škola u Strožancu

Drama kod Splita: Učiteljici dali otkaz jer je prijavila vršnjačko nasilje, učenik prijetio željeznom šipkom

Vršnjačko nasilje, ilustracija
Vršnjačko nasilje, ilustracija Foto: Getty Images
Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja pozvao je u ponedjeljak mjerodavne na rasvjetljavanje slučaja u osnovnoj školi Strožanac, gdje je prošlog tjedna učenik petog razreda, prema tvrdnjama roditelja, na satu prijetio željeznom šipkom vršnjacima i nastavniku.

"Tražimo da se rasvijetli ovaj slučaj i ispita što se dogodilo, a ja ću se zastupničkim pitanjem obratiti ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu", rekao je Grmoja na konferenciji za novinare ispred škole u Strožancu, mjestu istočno od Splita, kojoj je nazočila i skupina zabrinutih roditelja.

Za vrijeme nastave učenik petog razreda je iz svoje torbe izvadio željeznu šipku dugu 30 centimetara i pitao nastavnika zna li on što je to, na što mu je profesor odgovorio da zna. Nakon toga učenik je izjavio da je on novi dječak ubojica (naveo je ime onog iz Beograda) i prišao jednoj djevojčici te rekao "bum", rekla je jedna od roditeljica.

Šipku drži u svojem uredu

Roditelji su rekli Grmoji da ravnateljica škole Žana Prižmić posjeduje tu šipku u svojoj kancelariji te da je poslije tog incidenta pozvana policija, ali ona nije reagirala.

"Ne mogu znati zašto policija nije reagirala, to bi trebalo pitati glavnog ravnatelja policije i ministra Davora Božinovića. Očito se dogodio propust", kazao je Grmoja.

Na upit kako bismo se kao društvo trebali postaviti u takvim slučajevima, Grmoja je rekao kako "ne bismo tome trebali davati previše prostora, ali trebamo to jasno osuditi".

Pročitajte i ovo Vršnjačko nasilje Nakon godinu dana Kaznena prijava protiv ravnateljice i pedagoginje škole: Nisu prijavile vršnjačko nasilje

Poručio je da treba depolitizirati školski sustav, jer školski odbori funkcioniraju kao produžena ruka politike, a učiteljima, nastavnicima i profesorima treba vratiti dostojanstvo i autoritet tako da ih se adekvatno plaća za posao koji rade.

Županijski vijećnik Mosta Ante Popović ustvrdio je da ravnateljica škole Žana Prižmić pokušava zataškati nemili slučaj, jer učiteljici koja je jedina u školi reagirala na vršnjačko naselje želi dati izvanredni otkaz.

Kritizirao je i prosvjetnu inspekciju, za koju je rekao da je "pod palicom HDZ-a".

Oglasila se ravnateljica

Dalmacija Danas piše da je Školski odbor Osnovne škole Strožanac odlučio dati odriješene ruke ravnateljici Prižmić da uruči izvanredni otkaz nastavnici hrvatskog jezika Zrinki Perković Dodig nakon 20 godina rada. Riječ je o bivšoj razrednici učenika petog razreda koji je, kako navode roditelji, dva dana nosio u školu 'gedoru' od 30 centimetara i s njom prijetio u razredu.

Perković Dodig je odmah obavijestila policiju, a Prižmić tvrdi da to nije smjela učiniti te da je prekršila protokol postupanja u takvim situacijama mada su djelatnici škole dobili uputu od ministarstva po kojoj se treba odmah javiti policiji "u svim situacijama izravne i neposredne opasnosti za život, tijelo i sigurnost učenika ili zaposlenika školske ustanove."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izuzetno talentiran učenik Objašnjeno zašto je dječak premješten u drugi razred: "Ovo je bio jedini motiv prelaska"

"Nakon svega izloženog ljudi su potreseni izašli s tog sastanka, a kolege koje nisu bile za to, bilo je i za očekivati. Nije lako dati kolegi otkaz. Kolegica je tu već 20 godina. Danima ne spavam, ali kolegica je sama sebe dovela do ovoga, svojim radom i postupcima. Tako da ja i ovo dvoje kolega, predstavnika zaposlenika škole, koji su bili protiv mogu razumjeti jer su oni iz kolektiva učitelja i razumljivo je da se oni nisu tu puno oglašavali", navodi Prižmić.

"Ovo je jako teška odluka. Svi smo mi potreseni, ja prva. I smatram da je tu kolegica napravila niz svojih propusta u radu i da ovo nije bila moja odluka tj. da je ona sama odlučila", dodala je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene