Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puštenja njena suradnica

Nevenki Jurak produžen istražni zatvor za tri mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasnici tvrtke 'Fimi media' Nevenki Jurak je produljen istražni zatvor za još tri mjeseca, no iz Remetinca će biti puštena njena suradnica Anita Lončar Papeš koja je pred USKOK-ovim istražiteljima iznijela svoju obranu.

Odluku o puštanju Anite Lončar Papeš i produljenju istražnog zatvora za Nevenku Jurak donio je sudac istrage Krešimir Devčić koji nadgleda USKOK-ovu istragu zbog sumnje da su preko 'Fimi medie' iz javnih poduzeća i ministarstava izvlačeni deseci milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oko izvlačenja milijuna iz tvrtke Nevenka Jurak počinje iznositi obranu u USKOK-u Slika nije dostupna Maratonsko ispitivanje Barišića Sanader nije zabrinut i nije angažirao odvjetnika

Sudac istrage odluku je donio na prijedlog USKOK-a koji ovoga puta nije predložio da se Nevenku Jurak zadrži u Remetincu zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Istražni zatvor tako joj je produljen samo zbog sumnje da bi mogla utjecati na šezdesetak svjedoka koji još nisu ispitani u ovom postupku.

Povrijeđena ustavna prava

Raniju tvrdnju USKOK-a da bi Nevenka Jurak na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo jučer je 'srušio' i Ustavni sud, djelomično prihvativši njenu ustavnu tužbu. Branitelji Nevenke Jurak tvrdili su da su joj odlukom o prvom produljenju istražnog zatvora, donesenom prije dva mjeseca, povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje i jednakost pred zakonom.

I dužnosnici HDZ-a bi trebali svjedočiti Ipak, Ustavni sud nije osporio odluku Županijskog suda o mogućnosti utjecaja na svjedoke. Na početku postupka USKOK je planirao ispitati nešto manje od 60 svjedoka. Tridesetak ih je već ispitano, no u međuvremenu je predloženo još toliko novih. Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da bi svjedočiti trebali i dužnosnici HDZ-a, zbog sumnje da je dio novca završio u blagajni te stranke.

Šutnja - loša obrana

Nevenka Jurak prva je uhićena u aferi 'Fimi media' još 9. kolovoza, a iako najprije pred istražiteljima nije željela govoriti o optužbama za koje se tereti njena je obrana nakon podnošenja ustavne tužbe ustvrdila da bi bilo vrlo loše da se do kraja postupka brani šutnjom.

Nagađa se da bi nakon iznošenja svoje obrane pred USKOK-ovim istražiteljima i ona mogla biti puštena da se brani sa slobode pa u Remetincu najvjerojatnije neće provesti naredna čitava tri mjeseca za koliko joj je istražni zatvor produljio Županijski sud.

Barišić iznosio obranu u više navrata

Njen suosumnjičenik Mladen Barišić, bivši šef carine i rizničar HDZ-a, već je u nekoliko navrata u sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici iznosio svoju obranu, zbog sumnje da je iz javnih poduzeća i ministarstava preko tvrtke 'Fimi media' izvukao čak četrdesetak milijuna kuna.

Barišić je uhićen i zatvoren u Remetincu nakon što su da u istrazi afere 'Fimi media' teretili mnogi svjedoci među kojima i bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak te član Uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk.

>> Mladen Barišić u USKOK-u iznosio obranu

>> Sanader nije zabrinut i nije angažirao odvjetnika

Ispitani u USKOK-u su navodno teretili i bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je prema neslužbenim informacijama i sam primio dio novca izvučenog preko 'Fimi medie'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene