Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opreza nikad dosta

Nedjelja nije mogla biti crnja: Na hrvatskim prometnicama smrtno stradala tri motociklista

Prometna nesreća (Arhiva: Nel Pavletic/PIXSELL)
Prometna nesreća (Arhiva: Nel Pavletic/PIXSELL)
Aktualno Galerija +0 Prometna nesreća (Arhiva: Nel Pavletic/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
Nedjelja na prometnicama nije mogla biti crnja. Naročito za motocikliste. U manje od 24 sata na hrvatskim prometnicama poginulo ih je troje.

Svega sat i pol nakon ponoći nedjelja je na hrvatskim prometnicama počela crno kada je u Splitu život izgubio vozač motocikla. Nesretni motociklist udario je u zaštitnu ogradu u splitskoj ulici Zbora narodne garde blizu nadvožnjaka Visoka i preminuo, izvijestila je policija.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu

Kasnije tijekom dana policijska uprava splitsko-dalmatinska opet je javila o nesreći. I ovoga puta život je izgubio motociklist nakon što je nešto iza 13 sati sletio s kolnika kod Makarske pri čemu je udario u zaštitnu ogradu.

Tri sata nakon toga život je izgubio još jedan motociklist. Smrt je ovoga puta došla po život u blizini Varaždina.

Nažalost, brojne su nesreće u kojima smrtno stradaju motociklisti, naročito u ovo doba godine. Vidi se to najbolje iz statistike koju vodi policija.

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa sredinom travnja objavio je podatke za 2017. godinu kada su se dogodile ukupno 2.526 nesreće u kojima su sudjelovali vozači motocikla i mopeda. Usporedivši tu brojku s onom iz 2016. godine (2.353 nesreće) vidi se veliki porast, točnije porast od čak 7,4 posto.

Također, uspoređujući te dvije godine, više je i poginulih motociklista - 50, dok ih je 2016. stradalo 48.

Povećan je i broj ozlijeđenih - 2017. ozlijeđen je 1.961 (662 teže i 1.299 lakše) sudionik u prometu, odnosno 96 ili 5,1% više u odnosu na 2016. godinu – 1.865 ozlijeđenih (657 teže i 1.208 lakše).

Vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u 9% svih nesreća, međutim u ukupnom broju stradalih osoba njihov udio je 13,5%, od čega kod poginulih osoba 15,1%, a ozlijeđenih 13,4%.

2016. godine sudjelovali su u 9,0% svih nesreća, a u ukupnom broju stradalih osoba njihov je udio iznosio 12,8%, od čega kod poginulih osoba 15,6%, a ozlijeđenih 12,8%.

Da zaštitna kaciga itekako glavu čuva pokazuje podatak da je tijekom 2017. godine 9,8 % od ukupno nastradalih vozača i putnika na motociklima i mopedima nije koristilo, od čega 16,0 % (svaki 6,3) kod poginulih, 11,6% (svaki 8.6) kod teško ozlijeđenih i 8,7% (svaki 11,5) kod lakše ozlijeđenih.

Imajući na umu današnje crne vijesti i ovu statistiku o stradanjima motociklista, svakako valja biti još oprezniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene