Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muškarac iz Miamija pobrinuo se da nema zabune oko njegove želje da ga se ne oživljava. Riječi ''Ne oživljavaj'' istetovirao je na prsima.


Velikim slovima 70-godišnji muškarac dao si je na prsa istetovirati riječi ''Ne oživljavaj'', pri čemu je riječ ''Ne'' bila podcrtana, a ispod poruke istetoviran je njegov potpis.

Vezani članci Policija, ilustracija Tragedija na festivalu glazbe: Unatoč naporima liječnika, preminuo 22-godišnji njemački državljanin Problem s kolima hitne pomoći Infuzija na 41 stupanj, strgani podovi, višesatna čekanja... ''Nije bilo ugodno voziti se u kolima hitne dok krvariš misleći da ćeš izgubiti bebu...''

Kada je primljen u bolnicu, muškarac je bolovao od plućne bolesti, srčanih problema i dijabetesa. Nije bio pri svijesti te nije imao identifikacijskih dokumenata, a razina alkohola u krvi bila mu je visoka, piše New York Times.

Iako su ga pokušavali prizvati svijesti, liječnicima to nije uspjelo. Pročitali su poruku na prsima, ali kazali su da nisu znali je li poruka napisana uslijed impulzivne odluke. Stoga su se konzultirali sa stručnjakom za etiku Kennethom W. Goodmanom, koji ih je savjetovao da poštuju odluku muškarca.

Liječnici su zaustavili najinvazivniji postupak oživljavanja te se stanje muškarca pogoršalo dok nije umro.

Dr. Goodman, direktor Instituta za bioetiku, smatrao je da je tetovaža bila napisana namjerno. ''Imamo muškarca koji je prošao kroz tetoviranje, riječ 'ne' je podcrtana, a tu je i njegov potpis. Ne idete kroz tu muku, gledate to svaki dan u ogledalu, a da to ne mislite'', rekao je dr. Goodman.

Nancy Berlinger, stručnjakinja za etiku u zdravstvenom sustavu, smatra da su liječnici ispravno postupili kada su kontaktirali stručnjaka za etiku i poštivali želju pacijenta.

Rekla je da postoji rastući pokret da se poboljša način na koji pacijenti komuniciraju o palijativnoj skrbi. Mnogi se još uvijek boje razgovarati o svojoj smrti, čak i sa bližnjima. Pojedini pacijenti boje se da medicinski djelatnici neće poštivati njihove želje oko smrti.

Prije nego što je njihov pacijent u Miamiju umro, liječnici su otkrili da je ispunio obrazac o neoživljavanju, ali obrazac nije bio uz njega kada je primljen u bolnicu, nego su ga naknadno pronašli socijalni radnici. No liječnici kažu da je tetovaža za njih bila zbunjujuća i nisu znali što činiti.

Ovaj slučaj, smatra dr. Goodman, mogao bi osvijestiti javnost o izricanju svojih namjera o (ne)oživljavanju. ''Ako ste odrasla osoba, zaista biste trebali razgovarati s članovima svoje obitelji i prijatelja o tome što želite'', poručuje dr. Goodman.