Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za svaki slučaj

Na prsima istetovirao ''Ne oživljavaj'', liječnici i dalje bili u dilemi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac iz Miamija pobrinuo se da nema zabune oko njegove želje da ga se ne oživljava. Riječi ''Ne oživljavaj'' istetovirao je na prsima.

Velikim slovima 70-godišnji muškarac dao si je na prsa istetovirati riječi ''Ne oživljavaj'', pri čemu je riječ ''Ne'' bila podcrtana, a ispod poruke istetoviran je njegov potpis.

Pročitajte i ovo Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio'' Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..."

Kada je primljen u bolnicu, muškarac je bolovao od plućne bolesti, srčanih problema i dijabetesa. Nije bio pri svijesti te nije imao identifikacijskih dokumenata, a razina alkohola u krvi bila mu je visoka, piše New York Times.

Iako su ga pokušavali prizvati svijesti, liječnicima to nije uspjelo. Pročitali su poruku na prsima, ali kazali su da nisu znali je li poruka napisana uslijed impulzivne odluke. Stoga su se konzultirali sa stručnjakom za etiku Kennethom W. Goodmanom, koji ih je savjetovao da poštuju odluku muškarca.

Liječnici su zaustavili najinvazivniji postupak oživljavanja te se stanje muškarca pogoršalo dok nije umro.

Dr. Goodman, direktor Instituta za bioetiku, smatrao je da je tetovaža bila napisana namjerno. ''Imamo muškarca koji je prošao kroz tetoviranje, riječ 'ne' je podcrtana, a tu je i njegov potpis. Ne idete kroz tu muku, gledate to svaki dan u ogledalu, a da to ne mislite'', rekao je dr. Goodman.

Nancy Berlinger, stručnjakinja za etiku u zdravstvenom sustavu, smatra da su liječnici ispravno postupili kada su kontaktirali stručnjaka za etiku i poštivali želju pacijenta.

Rekla je da postoji rastući pokret da se poboljša način na koji pacijenti komuniciraju o palijativnoj skrbi. Mnogi se još uvijek boje razgovarati o svojoj smrti, čak i sa bližnjima. Pojedini pacijenti boje se da medicinski djelatnici neće poštivati njihove želje oko smrti.

Prije nego što je njihov pacijent u Miamiju umro, liječnici su otkrili da je ispunio obrazac o neoživljavanju, ali obrazac nije bio uz njega kada je primljen u bolnicu, nego su ga naknadno pronašli socijalni radnici. No liječnici kažu da je tetovaža za njih bila zbunjujuća i nisu znali što činiti.

Ovaj slučaj, smatra dr. Goodman, mogao bi osvijestiti javnost o izricanju svojih namjera o (ne)oživljavanju. ''Ako ste odrasla osoba, zaista biste trebali razgovarati s članovima svoje obitelji i prijatelja o tome što želite'', poručuje dr. Goodman.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene