Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozlijeđene četiri osobe

Krilom pokosio tri pješakinje: Otkriveno tko je upravljao ultralakim zrakoplovom koji se srušio na Hvaru

Aktualno Galerija Zrakoplovna nesreća na Hvaru - 4 Zrakoplovna nesreća na Hvaru - 4 Foto: DVD Stari Grad/ Antoni Ivankovic/Cropix Pad aviona na Hvaru Pad aviona na Hvaru Foto: Dalmacija danas Pad aviona na Hvaru Pad aviona na Hvaru Foto: Dalmacija danas Zrakoplovna nesreća na Hvaru - 6 Zrakoplovna nesreća na Hvaru - 6 Foto: DVD Stari Grad/ Antoni Ivankovic/Cropix +6 Zrakoplovna nesreća na Hvaru - 5 Galerija 1/11 >>
Još jedna zrakoplovna nesreća u Hrvatskoj. U​ltra laki zrakoplov VL-3 srušio se oko u petak nakon 14 sati na području kod Starog Grada na uzletno-sletnoj pisti kod Starigradskog polja na otoku Hvaru. Jedna je osoba helikopterom HHMS-a s mjesta nesreće prebačena u KBC Split, dok su preostale tri ozlijeđene žene u splitsku bolnicu stigle brzom brodicom.

Na Hvaru se u petak u neposrednoj blizini aerodroma srušio laki avion. Zrakoplovna nesreća se dogodila pri pokušaju slijetanja aviona. 

DNEVNIK.hr doznaje kako su ozlijeđene tri pješakinje te jedna osoba koja je bila u avionu. Sve osobe su prevezene u KBC Split.  Nalaze se van životne opasnosti, rekao nam je Antonio Škarpa, gradonačelnik Stari Grada na Hvaru. 

Svi su strani državljani. Tri ozlijeđene pješakinje su njemačke državljanke, a osoba koja je bila u avionu je državljanka Francuske. 

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju osnutka Pauka - 4 "Čuvaj se" Milanović poslao poruku Plenkoviću: "Ok, imate stranački praznik i pustite ljude na miru, ne gnjavite"

Nesreća se dogodila na sportskoj zračnoj luci Stari Grad. 

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zagreba - 5 Svečana sjednica FOTO, VIDEO Pogledajte novi neugodan susret Plenkovića i Milanovića

O svemu se u petak nešto prije 17 sati oglasila PU splitsko- dalmatinska. 

"31. svibnja 2024. godine oko 14:19 sati zaprimili smo informaciju o padu ultra lakog zrakoplova na području kod Starog Grada (uzletno-sletna pista kod Starigradskog polja) na otoku Hvaru. Prema prvim informacijama četiri osobe su ozlijeđene, tri osobe koje su se nalazile na tlu i jedna iz zrakoplova. O događaju je izviještena Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo. Na mjestu događaja obaviti će se očevid", priopćili su. 

Iz DVD-a Stari Grad su nam rekli da je mali avion pri padu zahvatio ljude. 

"To je mali aviončić, ultralagani, zahvatio ih je krilom, jedna je ozlijeđena osoba helikopterom prebačena za Split, a ostale osobe prebačene su brodom". 

Četiri ženske osobe u KBC-u Split 

"Na OHBP KBC-a Split zaprimljene su četiri ženske osobe, sve strane državljanke. Helikopterom je dovezena ​52-godišnja vozačica bicikla​ koja ima ranu na potkoljenici. Ostale tri osobe, ​od čega su dvije pješakinje​ (64) i (62), te kopilotkinja aviona ​(47) imaju lakše tjelesne ozljede u vidu ogrebotina i uganuća. Za sve četiri pacijentice i dalje traje medicinska obrada​", doznaje se od dr. Kristine Bitange iz KBC Split.

U​ltra laki zrakoplov VL-3 srušio se oko 14 sati na području kod Starog Grada na uzletno-sletnoj pisti kod Starigradskog polja na otoku Hvaru. Jedna je osoba helikopterom HHMS-a s mjesta nesreće prebačena u KBC Split, dok su preostale tri ozlijeđene žene u splitsku bolnicu stigle brzom brodicom.

Splitsko-dalmatinska policija naknadno je objavila da je zrakoplovom upravljao 68-godišnji državljanin Francuske koji nije među ozlijeđenima. 

Pilot i profesionalni instruktor o nesreći

Uroš Todorović Mikšaj, profesionalni pilot i instruktor komentirao je za Dnevnik Nove TV nesreću. 

"Tu je nepoznavanje terena, ako je pilot prvi put na nekom letjelištu, a pogotovo ako ono ima nagib to može dati iluziju, ukoliko mu je nepoznata visina letjelišta, može se raditi i o nagloj promjeni vjetra". 

Ovaj avion bio je dio skupine privatnih sportskih aviona dvosjeda koji su poletjeli iz Italije. Na Hvar su sletjeli prema standardnoj proceduri, svi osim posljednjega koji je zakačio šetače.

"On se treba pripremiti za sve situacije koje ga trebaju naći i ukoliko vidi da ne može obaviti slijetanje, treba obustaviti i pokušati ponovno", kaže. 

Pilot to nije učinio, ali srećom - ozlijeđeni su zbrinuti, a nitko nije u životnoj opasnosti. 

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan javlja kako je cijeli slučaj preuzela policija, a da očevid još uvijek traje.

"Nakon završenog očevida, bit će poznat uzrok nesreće i je li nesreći pridonio jak vjetar ili nesreća ima veze s grupom aviona koji su sa stranim turistima stigli na Hvar", javio je Kaštelan. 

Zrakoplovna nesreća na Hvaru - 4 Ivan Kaštelan, reporter Nove TV Foto: DNEVNIK.hr

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene