Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak na zagrebačkom je Županijskom sudu dopunio svoju obranu u odnosu na optužbe da je povratnika iz Australije Radu Buljubašića fiktivno zaposlio u HEP-u, iako je zapravo radio u središnjici HDZ-a.


Mravka se tereti da je Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te da po povlaštenoj cijeni kupi stan, čime je HEP oštećen za gotovo 700 tisuća kuna. Inače riječ je o jedinom kaznenom postupku koji protiv bivšeg šefa HEP-a ne vodi USKOK nego zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Vezani članci Petar Pripuz Preslušavanjem snimki nastavljeno suđenje u aferi Agram: "Imamo li neku praznu kompostanu da to istovarimo, a da to nitko ne zna?" Zdravko Mamić i osječki suci - 4 USKOK pregledao imovinu osječkih sudaca, Mamić o nedostatku dokaza: "Pa nisam mu rekao daj da te uslikam kako ti dajem dvjesto hiljada“

Po riječima njegova odvjetnika Branka Šerića Mravak je ostao pri prvom iskazu u kojem je negirao sve optužbe, a pred istražnom sutkinjom Jadrankom Mandušić iznosio je tek neke dopune. Neslužbeno se doznaje da je Mravak tvrdio da je cijeli slučaj bio u nadležnosti tvrtke HEP Proizvodnja te da on kao predsjednik uprave nije mogao voditi računa o svih 14 tisuća zaposlenika.

Osim Mravka, za zlouporabe položaja i ovlasti u ovom su slučaju optuženi i Aleksandar Bernik, Željko Dorčić, Antun Crnić i Mladen Beljo koji su obranu iznijeli krajem prošle godine, kada se na sudu prvi puta pojavio i Mravak.

Nakon suradnje s USKOK-om pušten iz pritvora

Nakon slučaja 'Buljubašić' Mravak je završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom HEP oštetio za 600 milijuna kuna prodajom struje TLM-u po cijeni jeftinijoj od tržišne. Potom je osumnjičen za pokušaj primanja dva milijuna eura mita za radove na sisačkoj termoelektrani i zagrebačkoj toplani.

Osim o aferama u kojima je sudjelovao izravno, svjedočio je i o nekim drugim slučajevima

USKOK je protiv njega pokrenuo i istragu zbog sumnje da je struju po znatno nižoj cijeni prodavao dvjema tvrtkama u sastavu koncerna DIOKI te da je toj tvrtki bez odluke Uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna s rokom otplate od 60 dana te kamatom od 10,5 posto. Nakon niza optužbi Mravak je odlučio surađivati s USKOK-om pa je 21. listopada, poslije pet mjeseci, pušten iz zatvora u Remetincu.

Osim o aferama u kojima je bio izravno umiješan Mravak je, po riječima svog branitelja, svjedočio i o nekim drugim slučajevima poput afere 'Fimi media' u kojoj se istražuje na koji je način izvlačen novac iz nekoliko javnih tvrtki i ministarstava.

U šezdeset sati snimljenog iskaza Mravak je pred USKOK-ovim istražiteljima, kako se neslužbeno doznaje, teretio bivšeg premijera Ivu Sanadera, šefa carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišiću, ali i neke ministre.

>> Ivan Mravak dobio policijsku zaštitu

Nakon toga je dobio i policijsku zaštitu, a njegov odvjetnik Šerić kaže da je razlog za takvu mjeru bila policijska procjena da je ugrožena sigurnost njega ili njegove obitelji. (Hina)