Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otuđeno 12 milijuna kuna

Mariju Erichsonu 6 i pol godina zatvora za prijevaru u RBA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječki Županijski sud nepravomoćno je proglasio krivim njemačkog državljanina Maria Erichsona za sudjelovanje u prijevari, s još pet osoba, kojom je u studenom 2007. osječka poslovnica Raiffeisen banke oštećena za oko 12 milijuna kuna, te ga osudilo na kaznu zatvora od 6 i pol godina.

Sudsko vijeće proglasilo je Erichsona krivima za kaznena djela pomaganju u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave te mu produljilo pritvor. Naime, Mario Erichson je potkraj veljače prošle godine uhićen u Austriji, a u svibnju 2011. je izručen Hrvatskoj na temelju tjeralice toga suda i na zahtjev hrvatskoga Ministarstva pravosuđa.

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda zaključilo je kako je dokaznim postupkom nepobitno utvrđeno da je Erichson u listopadu 2007. stupio u kontakt s okrivljenikom Damirom Žalcem te kako je već tada bio upoznat da će u Hrvatskoj obaviti nezakonitu novčanu transakciju, ali da je, unatoč tome prihvatio ponudu te uz pomoć ostalih okrivljenika, iz osječke poslovnice RBA neovlašteno podignuo 12 milijuna kuna.

Sud nije prihvatio Erichsonovu obranu te odlučio da je Erichson, skupa s okrivljenicima iz prethodnog postupka, dužan obeštetiti RBA banku.

U rujnu 2008. djelatnici te banke Leo Đerđ i Marija Kneif proglašeni su krivima za zlouporabu položaja i ovlasti te su osuđeni na kazne od sedam i četiri godine zatvora. Djelatnica RBA banke Đurđica Brkić proglašena je krivom za nesavjestan rad u službi te osuđena na godinu dana zatvora. Četvrtooptuženi Damir Ivanetić proglašen je krivim za kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava i osuđen je na 10 i pol godina zatvora, a petooptuženi Damir Žalac, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu i kojemu je suđeno u odsutnosti za kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, osuđen je na sedam godina zatvora.

Pročitajte i ovo Denis Lingart osuđen na 13 godina zatvora Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na električnom romobilu: Pištoljem prijeto djelatnicima Ilustracija Ratni invalidi Doktor "liječio" mrtve ljude, a račune za to slao gradu: "Radilo se o osjetljivoj populaciji"

Neovlašteno podigli 12 milijuna kuna

Prije dvije godine Vrhovni sud je potvrdio nepravomoćne kazne osječkog Županijskog suda, a jedino je Mariji Kneif kazna povišena s četiri na pet i pol godina zatvora.

Okrivljeni su da su na temelju dogovora, u nakani da Đerđu i Ivanetiću te Erichsonu pribave protupravnu imovinsku korist, 15. studenog 2007., s računa tvrtke Porr-Hrvatska d.o.o. u osječkoj poslovnici RBA, koristeći se krivotvorenim žigom tvrtke te krivotvorenom putovnicom jednoga od potpisnika računa s kojom se u banci pojavio optuženik Erichson, neovlašteno podignuli 12 milijuna kuna.

Kao olakotnu okolnost sud je uzeo u obzir njegovo priznanje i kooperativnost pri utvrđivanju pojedinosti u sudskom postupku, a kao otegotnu njegovu raniju osuđivanost za različita kaznena djela. Budući da mu je izrečena nepravomoćna presuda dulja od 5 godina, okrivljeniku je produljen pritvor.

Zamjenik osječkog Županijskog državnog odvjetnika Ivica Mihaljević izjavio je novinarima kako je zadovoljan presudom, ali ne i visinom izrečene kazne, zbog čega će uložiti žalbu. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene