Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: Počelo suđenje za pljačku stoljeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lopovima osječke podružnice Raiffeisen banke sudi se za krađu 12 milijuna kuna. Osobni bankar Raiffeisen banke, Leo Đerđ, tereti se da je neovlašteno pribavio podatke o stanju računa, žigu i ovlaštenim osobama za raspolaganje novcem, tvrtke PORR Hrvatska.

Dokumente je krivotvorio Damir Ivanetić te ih predao za sada nepoznatoj muškoj osobi koja je novac podigla iz banke. Isplatile su mu ga dvije djelatnice banke - Đurđica Brkić i Maria Knajf.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Određen pritvor uhićenim djelatnicima Raiffeisen banke Slika nije dostupna Policija objavila fotografije osumnjičenog za pljačku računa u RBA

Njih četvero dostupno je hrvatskom pravosuđu, dok je mozak operacije - tajanstveni klijent, kojeg su snimile i nadzorne kamere prilikom ulaska u banku, još u bijegu. 

Na današnjoj glavnoj raspravi svjedokinja Silvija Modrić, tadašnja glavna referentica u poslovnici RBA, rekla je kako joj je optuženica Kneif, na njezin upit je li provjerila ispravnost transakcije, kazala je kako je sve provjereno i da se transakcija može provesti.

Više je svjedoka potvrdilo da se izvanredne isplate većih iznosa novca istoga dana poslovnici Financijske agencije (FINA) trebaju najaviti do 12 sati, a svjedokinja Ivona Fišer, koja je sudjelovala pri isplati, kazala je da je prvu informaciju o transakciji dobila po dolasku na posao u popodnevnu smjenu, dok je novac za isplatu stigao oko 17 sati, a osoba koja je podigla novac, u pratnji optuženog Đerđa, oko 18 sati.

Navela je kako joj je bila čudna tako velika isplata, ali je, kako kaže, transakcijski nalog bio odobren, a provjeru transakcije u razgovoru joj je potvrdila i optuženica Kneif.

Tadašnji direktor osječke poslovnice RBA Nikola Bilandžija u svom je iskazu naveo kako je o transakciji obaviješten tek idućeg dana, kada je vidio i sporni nalog za isplatu, nakon čega je podnesena kaznena prijava te pozvana policija i interna kontrola banke, koje su ispitale njezine sudionike.

Rekao je kako je Odjel transakcija trebao kontaktirati tvrtku s čijeg se računa podiže novac, posebice jer je riječ o stranom trgovačkom društvu, koje djeluje u Hrvatskoj, ali nikada nije poslovalo na osječkome području.

Dodao je kako je nakon ovoga slučaja sedmero djelatnika banke suspendirano ili dobilo otkaz ugovora o radu.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene