Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U četveromjesečnoj akciji kutinske policije otkriven je 47-godišnji krivotvoritelj srednjoškolskih svjedodžbi, šestorica posrednika u prodaji tih svjedodžbi te 41 kupac krivotvorina.


Sve je počelo krajem lipnja kada su u kutinskom Uredu državne uprave posumnjali u jednu svjedodžbu o završenoj srednjoj školi s područja Zagreba. Policija je utvrdila da je riječ o krivotvorini, pa se u Uredu državne uprave krenulo u provjeru svih zahtjeva za upisom zvanja u radne knjižice podnesenih od početka 2005., izvijestila je danas PU sisačko-moslavačka.

Vezani članci Slika nije dostupna Ministarstvo o kašnjenju svjedodžbi: Naprosto nas je zateklo Slika nije dostupna Profesori ogorčeni: E-matica noćna mora za prosvjetare

Izdvojeno je 40 sumnjivih zahtjeva, a provjerom u 13 zagrebačkih srednjih škola otkrilo se da podnositelji tih zahtjeva nikada nisu bili upisani u te škole te da žigovi na svjedodžbama ne odgovaraju originalima.

Policijskom istragom doznalo se da je najveći dio krivotvorio 47-godišnji Zagrepčanin s neprijavljenim prebivalištem u Križu, u čijoj su obiteljskoj kući, tvrde u policiji, pronađeni dokazi njegova kriminalnog posla.

Istraga je pokazala da je osumnjičeni neke svjedodžbe sam prodao na području Kutine i Velike Ludine, dok je ostatak predao 42-godišnjaku iz Kutine koji je za posrednike u prodaji angažirao petoricu muškaraca.

Policija je do sada utvrdila 102 kaznena djela, od kojih 64 krivotvorenja isprava, 37 ovjeravanja neistinitog sadržaja te jedno djelo izrade, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstava krivotvorenja isprava.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju