Užitak u ljepotama Plitvičkih jezera je neupitan. Međutim, skok cijene ulaznice predmet je spora Uprave Parka i putničkih agencija. Kad su vidjeli da sezona neće biti loša, preko noći su povećali cijenu, na rekordnu ove godine.

Galerija NP Plitvička jezera Skuplja ulaznica za Plitvice - 1 Skuplja ulaznica za Plitvice - 2 +3 Skuplja ulaznica za Plitvice - 3

Preko noći cijena ulaznice u Nacionalni park Plitvička jezera skočila je s 200 na 250 kuna!

Vezani članci Andrej Majić Rad u gradu ili u nacionalnom parku: Andrija brine o stablima u urbanim sredinama dok Nikola prati ugrožene vrste velikih zvijeri Predsjednik Zoran Milanović Milanović danas nadmašio sam sebe: "Ne može on sa mnom oči u oči razgovarati, to nije izvedivo. On je nilski konj, ja sokol"

Domaći se gosti u ovo doba godine na Plitvicama mogu pobrojiti na prste jedne ruke. Jer valja do Like doći, ali i nešto pojesti i popiti.
I dok se jednima prazne džepovi, drugi su zadovoljni.

"Ne mislim da je skupo, ovo je jedan od najljepših parkova u Europi", kažu Sofi i Michael iz Belgije.

No povećanje cijene bez prethodne najave podiglo je na noge putničke agencije! Tvrde da je taj potez Uprave Parka u najmanju ruku - amaterski!

"Nažalost, netko u Upravi Parka ne razumije uopće poslovanje. Ne radi se tu samo o putničkim agencijama, tu se radi o profesionalnosti, o ugovorima. Takve se stvari ne rade i ne mijenjaju dan unaprijed. Ne mijenjaju se od petka popodne za nedjelju ujutro", govori Tomislav Fain iz Udruge putničkih agencija.

A taj potez u praksi za agencije čije je poslovanje COVID "pokosio" znači:

"Mi smo izlete nudili po dogovorenoj cijeni, po cjeniku koji je bio dogovoren za 2021., no kako se to sad promijenilo, mi ćemo morati tražiti naknadu od gostiju", kaže vlasnik agencije Danijel Radeta.

Ravnatelj Parka pred našu kameru danas nije mogao, ali glasnogovornik Ognjen Borčić na pitanje zašto to nisu napravili prije mjesec dana odgovara:

"Osluškivali smo sustav ponude i potražnje, ovo je pravi tajming, Uprava je primijenila zakonsku odredbu i posjetitelji su zadovoljni."
Kaže da nije ni zbog zarade. "Ne. Tu govorimo o zadovoljstvu, sigurnosti, disperziji posjetitelja", kaže Borčić.

Njih je ovdje na dan oko 8000 tisuća. Koliko će se dugo zadržati takve cijene ulaznica, u Parku još ne znaju.

Karta primjerice za tročlanu obitelj, za mamu, tatu i dijete, stoji 570 kuna. Ako pritom u Lici i prenoće dva dana, odu na i ručak i večeru, taj pothvat stajat će ih oko 2000 kuna. Za taj novac trenutačno se nudi vikend-smještaj s doručkom u Dubrovniku ili, primjerice, last minute let do Turske za dvoje. Prekine li nam korona turističku sezonu, ponovno će se marketing okrenuti lokalcima. Za njihove novčanike 250 kuna samo za ulaz unatoč silnoj ljepoti prirode, prevelik je zalogaj.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju