Policija, arhiva (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Policija, arhiva (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo - zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva - podignulo je optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana u dobi od 27 do 60 godina koja ih tereti da su više od godinu dana, od travnja 2016. do listopada 2017., na svojem imanju u ropstvu držali muškarca.


Osmero hrvatskih državljana na obiteljskom imanju u Karlovcu uz uporabu sile i prijetnjama bez mogućnosti odbijanja muškarca je prisiljavalo na fizički rad bez naknade. Stvaranjem straha uspostavili su potpunu pokornost i nadzor nad životom muškarca kontrolirajući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom, stoji u optužnici.

Vezani članci HGSS u Korani pronašao tijelo muškarca U Korani pronađeno tijelo 50-godišnjaka koji je prošlog vikenda ispao iz čamca, za drugim muškarcem još se traga Slika nije dostupna Mučitelji iz Draganića izbjegli pritvor, dobili tek zabranu približavanja svojoj žrtvi

Takvo je kazneno ponašanje kažnjivo i po hrvatskome Kaznenom zakonu i suprotno je odredbama Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Povelje Europske unije o temeljnim pravima.

Istragom je utvrđeno da su okrivljenici zatražili od muškarca da obavlja fizičke poslove za njih poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo, a kada je on na to pristao i počeo živjeti na njihovom obiteljskom imanju, oni su ga uporabom fizičke sile i prijetnjama, bez mogućnosti odbijanja, prisiljavali na fizički rad, sve bez naknade, ograničavajući mu pritom slobodu kretanja, izgladnjujući ga i ponižavajući s neljudskim uvjetima života, prisiljavajući ga da spava u garaži bez sanitarnog čvora, koju su zaključavali, ističe se u optužnici.

Okrivljenici se terete da su muškarca kojeg su držali u ropstvu često udarali po glavi i tijelu, od čega je tijekom vremena dobio mnoge ozljede, poput prijeloma desne podlaktice, donje čeljusti i nekoliko rebara, te opekline na leđima. Istodobno su ga vrijeđali i ponižavali, a istragom je utvrđeno da su mu govorili kako ne vrijedi ništa, šišali ga i bojili mu kosu bez njegova pristanka.

Za to se kazneno djelo doznalo lani 10. listopada, kad je kao žrtva teškog zlostavljanja u Draganiću, u blizini Karlovca, primljen na liječenje u karlovačku bolnicu, a kad je prizdravio, smješten je u sklonište za žrtve trgovanja ljudima. (Hina)