Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Zagrebu je danas počelo suđenje bivšem direktoru Hrvatskih voda Jadranku Husariću zbog spornog safarija u Namibiji, za koji njegov odvjetnik tvrdi da je zapravo bilo stručno putovanje.


Bivši direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić danas je odbacio optužbe da je primio mito, odnosno da su mu direktori dvije kooperantske tvrtke platili safari u Namibiji kako bi im osigurao poslove s državnim poduzećem kojemu je bio na čelu.

Vezani članci Otac Juliana Assangea ispred plakata u Londonu Julian Assange se može žaliti britanskom Vrhovnom sudu u vezi izručenja SAD-u Nadan Vidošević Odgođeno ročište: Vidošević danas ipak ne iznosi obranu u aferi Remorker

Nakon što im je na početku suđenja pročitana USKOK-ova optužnica krivnju su, uz Husarića, odbacili i direktor "Vodoprivrede Lonja-Zelina" Zoran Crneković te Božidar Deduš, vlasnik i direktor "Proninga".

I dok USKOK tvrdi da će nizom dokaza i iskazima svjedoka dokazati primanje odnosno davanje mita, odvjetnici trojice optuženika smatraju da će tijekom postupka dokazati da je optužnica neutemeljena.

>> Bivšem direktoru Hrvatskih voda sudit će zbog safarija u Namibiji

"Ovaj predmet obrani daje rijetku priliku da već i na temelju dokaza koje je ponudilo tužiteljstvo dokaže neosnovanost optužnice", kazao je Husarićev odvjetnik Rajko Mlinarić. Poput Crnekovićeva odvjetnika ustvrdio je da će dokazati kako ni jedno kazneno djelo u ovom slučaju nije počinjeno.

Dedušev odvjetnik Ante Madunić najavio je da će dokazati kako njegov branjenik u Namibiju nije išao zbog lova nego stručnih razloga. "Čak i da je išao u lov kao jedini vlasnik tvrtke to je mogao platiti preko računa, ali je trošak morao knjižiti iz dobiti što propustom nije učinjeno", dodao je Madunić.

Odvjetnici su ustvrdili i da o poslovima koje su tvrtke dvojice optuženih dobivale od Hrvatskih voda nije odlučivao Husarić već su dodijeljeni na javnom natječaju.

USKOK tvrdi da je safari na kojem je trojac bio od 1. do 8. lipnja 2009. dogovorio Crneković, a kao razlog puta naveo je stručno usavršavanje. Deduš je, pak, u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede "Stručno putovanje - Namibija", a na temelju naloga koji je podnio njegova tvrtka platila je troškove.

Crneković je rezervirao zrakoplovne karte te je stručnim službama tvrtke kojoj je na čelu naložio plaćanje računa za put, da se taj trošak u knjigama zavede kao usluga cestovnog prijevoza te da se u evidenciji vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Poslije boravka u Namibiji u Hrvatsku su, tvrde u USKOK-u, dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platio kooperant društva u kojem je direktor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju