Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv bivšeg direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića te još dvojice njegovih suoptuženika sud je potvrdio dorađenu Uskokovu optužnicu zbog spornog safarija u Namibiji.


Zagrebački Županijski sud potvrdio je danas dorađenu optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića te dvojice suoptuženika Zorana Crnekovića i Božidara Deduša koji su mu, tvrdi USKOK, platili safari u Namibiji kako bi njihovih tvrtkama osigurao poslove s Hrvatskim vodama.

Vezani članci Zlatko Babić, kutinski gradonačelnik Sudac odlučio: Kutinskom gradonačelniku osumnjičenom za podmićivanje zastupnika i trgovanja utjecajem produljen pritvor Nadan Vidošević Odgođeno ročište: Vidošević danas ipak ne iznosi obranu u aferi Remorker

Husarića i direktore tvrtki "Vodoprivreda Lonja-Zelina" i "Proning" tereti se zbog primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju te zlouporabe položaja i ovlasti.

Točan iznos imovinske koristi koju će optuženici morati vratiti budu li osuđeni USKOK nije naveo. No, osim troškova putovanja i lova u Namibiji kao mito je navedena i cijena dopreme lovačkih trofeja u Hrvatsku.

>> Četiri zvučne optužnice na 'popravnom ispitu'

"Mi tvrdimo da u ovom slučaju nema kaznenog djela i smatramo da obrana dobro stoji jer, iako je optužnica potvrđena, ima puno dokaza da je Husarić troškove puta osobno platio na ruke Crnekoviću koji je potom organizirao putovanje", kazao je Hini Husarićev branitelj Rajko Mlinarić, nakon ročišta optužnog vijeća koje je prvotno lani u svibnju optužnicu vratilo na doradu.

Mlinarić je najavio da će na suđenju pokušati dokazati da Husarić nikome nije mogao osigurati poslove jer su se u Hrvatskim vodama provodili postupci javne nabave na koje nije imao utjecaja.

USKOK tvrdi da je safari na kojem je trojac bio od 1. do 8. lipnja 2009. dogovorio Crneković, a kao razlog puta naveo je stručno usavršavanje. Deduš je, pak, u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede "Stručno putovanje - Namibija", a na temelju naloga koji je podnio njegova tvrtka platila mu je troškove.

Crneković je rezervirao zrakoplovne karte te je stručnim službama tvrtke kojoj je na čelu naložio plaćanje računa za put, da se taj trošak u knjigama zavede kao usluga cestovnog prijevoza te da se u evidenciji vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Poslije boravka u Namibiji u Hrvatsku su, tvrde u USKOK-u, dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platio kooperant društva u kojem je direktor.

Nakon što je USKOK u ožujku 2011. pokrenuo istragu Husarić je odbacio sve novinske napise da su Hrvatske vode namještale natječaje i izvlačile novac. Na izravno pitanje je li mu neka tvrtka platila lov u Namibiji tada je odgovorio da od svoje tvrtke nije ništa naplatio te da za godišnji odmor ide kamo želi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju