Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud donosi odluku

Jasna Babić ganuta podrškom kolega, sutra izlazi iz pritvora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog suda sutra bi prijepodne trebalo na zatvorenoj sjednici odlučiti hoće li novinarku Jasnu Babić, koja je zbog neodazivanja na sudska ročišta završila u pritvoru, pustiti na slobodu.

Novinarka Jasna Babić je dobro, nema primjedbi na smještaj u zatvoru u Remetincu i ganuta je podrškom kolega, doznaje se od njezine braniteljice koja je danas zatražila ukidanje pritvora određenog jer se novinarka nije odazivala na sudske rasprave u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu koju je protiv nje 2009. pokrenuo Josip Radeljak zvan Dikan.

"Podnijela sam takav prijedlog o kojemu bi, s obzirom da je riječ o pritvorskom predmetu, što prije trebalo odlučiti izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda koji je krajem studenoga i donio rješenje o pritvoru", kazala je Hini zagrebačka odvjetnica Laura Valković.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Doris Košta, odvjetnica Nastavak u rujnu Svađe i prekid na suđenju Zavadlavu: "Otkazujem punomoć, ne želim biti fikus u ovoj sudnici!"

>> Novinarka Jasna Babić pritvorena u Remetincu

Dodala je da je sudska rasprava u slučaju zbog kojega je novinarka i završila iza rešetaka zakazana za ponedjeljak, 28. siječnja. Ako je sud do tada ne pusti na slobodu, na raspravu će je dovesti pravosudna policija.

Odvjetnica je prijedlog podnijela nakon posjeta novinarke Babić u zatvoru u Remetincu. "Ona nema primjedbi na uvjete smještaja, osjeća se dobro i iskreno je ganuta podrškom kolega i svih koji su reagirali na njezino pritvaranje", izjavila je odvjetnica.

Od glasnogovornika zagrebačkog Općinskog suda Dražena Kevrića doznaje se da će sud o pritvoru odlučivati sutra na sjednici zatvorenoj za javnost. Izvanraspravno sudsko vijeće najavilo je za 10,30 sati sjednicu na koju je pozvana i braniteljica Jasne Babić po službenoj dužnosti, koja je i predložila da joj se ukine pritvor, rekao je za Hinu glasnogovornik suda.

Sud je pritvaranje Jasne Babić naložio još 28. studenoga prošle godine jer se, po Kevrićevim riječima, nije odazvala pozivima na 16 zakazanih rasprava, a nisu se uspjela realizirati ni tri naloga policiji da je se dovede na raspravu. Na sudu kažu da su za pritvorom kao "krajnjom mjerom" posegnuli tek pošto u nekoliko navrata nisu uspjele "blaže mjere osiguranja nazočnosti tužene na raspravi".

Na vijest o pritvaranju novinarke Josip Radeljak izjavio je nekim medijima kako se ne sjeća zbog čega ju je tužio, ali "radilo se o prostačenju, lažima i klevetama" kojima se sada bave njegovi odvjetnici. Sudsku raspravu u tom slučaju vodi sutkinja Tamara Pleše.

Pritvaranje Jasne Babić jučer je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo, zatraživši njezino hitno puštanje na slobodu, a zabrinutost je danas iskazao i hrvatski P.E.N. centar koji smatra da je riječ o nerazmjernom reagiranju koje "postaje faktorom u ugrožavanju slobode istraživačkog novinarstva".

Ukine li joj Izvanraspravno vijeće sutra pritvor, novinarka će odmah na slobodu, a u suprotnom će u Remetincu ostati do ponedjeljka ujutro, za kada je najavljena rasprava u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu koju je protiv nje 2009. pokrenuo Radeljak.

Jasna Babić u novinarstvu je 35 godina. Uglavnom je pisala o sprezi politike i kriminala, korupciji i ratnim zločinima, a autorica je i dviju knjiga - "Zagrebačka mafija" i "Urota Blaškić". (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene