Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HND traži hitno puštanje na slobodu

Novinarka Jasna Babić pritvorena u Remetincu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nedolaska na sudske rasprave u procesu, koji je protiv nje pokrenuo Josip Radeljak Dikan, novinarka Jasna Babić pritvorena je u Remetincu. HND je šokiran odlukom i traži hitno puštanje novinarke iz zatvora na slobodu.

To je takozvana 'krajnja mjera', kojom bi se trebalo osigurati da Babić nazoči sudskoj raspravi u postupku koji se protiv nje vodi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Slika nije dostupna Sud donosi odluku Jasna Babić ganuta podrškom kolega, sutra izlazi iz pritvora?

>> Podignuta optužnica protiv Radeljaka zbog krivotvorenja!

Informaciju o pritvaranju novinarke potvrdio je i glasnogovornik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Dražen Kevrić, istaknuvši, kako se njena nazočnost na sudu nije mogla osigurati zadnje dvije i pol godine. Rekao je kako novinarka Babić nije primila niti jedan poziv za ukupno 16 rasprava, a policija nije uspjela provesti tri dovedbena naloga. Stoga se sud odlučio za pritvor, kao najstrožu mjeru, kojom će se osigurati njena prisutnost na sudskim raspravama, dodao je glasnogovornik.

Nakon njenog uhićenja, reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), koje traži da se novinarku Jasnu Babić hitno pusti na slobodu. Šokiran pritvorom, koji je Općinski kazneni sud u Zagrebu odredio novinarki , HND nedopustivim ocjenjuje da ona 'čami u Remetincu' čekajući sazivanje sudske rasprave. U priopćenju se navodi kako je to jedinstveni slučaj u Hrvatskoj.

'Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor, zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu, koja još uopće nije ni sazvana'.  HND upozorava i na to kako su pojedini novinari sve više potencijalno materijalno ugroženi, zbog znatno viših novčanih kazni, koje omogućava novi Kazneni zakon.

'Osobito su ugroženi kolegice i kolege, koji su izgubili posao, a optuženi su zbog novinarskih priloga realiziranih u medijima za koje su ranije radili. Uglavnom su medijski poslodavci plaćali moguće sudske kazne, ali sada neki od njih to više ne čine, jer ti novinari više ne rade u njihovim medijima', navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Pravo na žalbu Jasna Babić ima u roku od dva dana, a odluku o tome će donijeti Županijski sud u Zagrebu.


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene