Ilegalno oružje sve je veći problem u Hrvatskoj, pogotovo u romskim naseljima u Međimurju. Koliko ga zapravo ima, nitko se ne usudi reći. Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi zbog napada je kritizirao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i policiju, a oni mu nisu ostali dužni.

Galerija


Ilegalnog oružja u romskim naseljima sve je više.

''Oružja ima i policija dobro zna tko ima oružje, ali nažalost ne može ih naći jer ga svi skrivaju. Osobno se bojim za sigurnost'', kaže Matija Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji.

Vid Oršuš Brat ubijene žene ispričao detalje krvavog obračuna u Međimurju: "Odjednom sam začuo rafal, vidio sam sestru i nećake kako su padali..."

Da će kad-tad doći do incidenta, tvrdi saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, koji je upozoravao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića: ''Rekao sam da postoji oružje u romskom naselju i da moramo naći rješenje na koji način to riješiti i ukloniti ga''. On mu, tvrdi, na to ništa nije odgovorio.

Iz policije oštro odgovaraju da je to politikanstvo i izbjegavanje vlastite suodgovornosti.

''Zašto, pa i gospodin Kajtazi, i drugi dušebrižnici, ne kažu 'ta i ta osoba ima oružje'. Onda mi možemo eventualno dobiti sudski nalog. Ovo nije milicija, ovo nije '88. Policija ne može ući u dom, stan, kuću, prostor, štagalj, bilo gdje bez sudskog naloga'', kazao je Božinovićev savjetnik Vladimir Faber.

Stopa kriminaliteta u romskim naseljima, tvrde u policiji, dvostruko je veća nego u ostatku Županije.

Konferencija za medije PU Međimurske o ubojstvu u romskom naselju Povod krvoproliću je netrpeljivost dviju obitelji: ''Ilegalno oružje skrivaju po šumama, u kućici za pse…"

U posljednjih pet godina oduzeto je 37 komada oružja. Lopticu prebacuju na pravosuđe. ''Samo jedan počinitelj u ovih pet godina je kažnjen zatvorskom kaznom'', kaže Faber.

Kriminalist Dubravko Klarić pojašnjava da je do ilegalnog oružja u Hrvatskoj prelako doći: ''Lako ga je nabaviti. Naravno, vi ili ja nećemo moći nabaviti takvo oružje, ali u kriminalnim grupacijama vrti se priča - čuj, znaš tko ima ima, ovaj, e, od njega ćemo nabaviti. Cijene su relativno niske."

Automatska puška može se kupiti za tisuću kuna, a pištolji i za upola manje.

Policija osigurava područje krvavog sukoba u kojem je ubijena žena i ranjeno više osoba - 2 Detalji užasa u Paragu: "Bila je svađa, jedan je uzeo automatsku pušku i počeo rafalno pucati"

Građani besplatno mogu predati oružje policiji, no Kajtazi tvrdi da je nekima isplativije prodati ga Romima i to za svega 10 do 50 eura.

Koliko je zapravo oružja u domovima diljem Hrvatske, kriminalisti tvrde da nikad nećemo ni saznati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju