Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAJNA OPASNOST

Koliko zapravo oružja ima u hrvatskim kućama? Automatska puška može se kupiti već za - tisuću kuna: "Lako ga je nabaviti, a i cijene su relativno niske"

Aktualno Galerija Problemi s ilegalnim oružjem - 1 Problemi s ilegalnim oružjem - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s ilegalnim oružjem - 2 Problemi s ilegalnim oružjem - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s ilegalnim oružjem - 3 Problemi s ilegalnim oružjem - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s ilegalnim oružjem - 4 Problemi s ilegalnim oružjem - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Dubravko Klarić Galerija 1/10 >>
Ilegalno oružje sve je veći problem u Hrvatskoj, pogotovo u romskim naseljima u Međimurju. Koliko ga zapravo ima, nitko se ne usudi reći. Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi zbog napada je kritizirao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i policiju, a oni mu nisu ostali dužni.

Ilegalnog oružja u romskim naseljima sve je više.

''Oružja ima i policija dobro zna tko ima oružje, ali nažalost ne može ih naći jer ga svi skrivaju. Osobno se bojim za sigurnost'', kaže Matija Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji.

Pročitajte i ovo Matija Oršuš - 1 OTKRIVEN POVOD Brat ubijene žene ispričao detalje krvavog obračuna u Međimurju: "Odjednom sam začuo rafal, vidio sam sestru i nećake kako su padali..."

Da će kad-tad doći do incidenta, tvrdi saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, koji je upozoravao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića: ''Rekao sam da postoji oružje u romskom naselju i da moramo naći rješenje na koji način to riješiti i ukloniti ga''. On mu, tvrdi, na to ništa nije odgovorio.

Iz policije oštro odgovaraju da je to politikanstvo i izbjegavanje vlastite suodgovornosti.

''Zašto, pa i gospodin Kajtazi, i drugi dušebrižnici, ne kažu 'ta i ta osoba ima oružje'. Onda mi možemo eventualno dobiti sudski nalog. Ovo nije milicija, ovo nije '88. Policija ne može ući u dom, stan, kuću, prostor, štagalj, bilo gdje bez sudskog naloga'', kazao je Božinovićev savjetnik Vladimir Faber.

Stopa kriminaliteta u romskim naseljima, tvrde u policiji, dvostruko je veća nego u ostatku Županije.

Pročitajte i ovo Međimurska policija Policija potvrdila Povod krvoproliću je netrpeljivost dviju obitelji: ''Ilegalno oružje skrivaju po šumama, u kućici za pse…"

U posljednjih pet godina oduzeto je 37 komada oružja. Lopticu prebacuju na pravosuđe. ''Samo jedan počinitelj u ovih pet godina je kažnjen zatvorskom kaznom'', kaže Faber.

Kriminalist Dubravko Klarić pojašnjava da je do ilegalnog oružja u Hrvatskoj prelako doći: ''Lako ga je nabaviti. Naravno, vi ili ja nećemo moći nabaviti takvo oružje, ali u kriminalnim grupacijama vrti se priča - čuj, znaš tko ima ima, ovaj, e, od njega ćemo nabaviti. Cijene su relativno niske."

Automatska puška može se kupiti za tisuću kuna, a pištolji i za upola manje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UBIJENA ŽENA, PETERO OZLIJEĐENIH Detalji užasa u Paragu: "Bila je svađa, jedan je uzeo automatsku pušku i počeo rafalno pucati"

Građani besplatno mogu predati oružje policiji, no Kajtazi tvrdi da je nekima isplativije prodati ga Romima i to za svega 10 do 50 eura.

Koliko je zapravo oružja u domovima diljem Hrvatske, kriminalisti tvrde da nikad nećemo ni saznati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene