Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrađen 2. mjestom

Otkrijte hrvatski izum za skidanje mrlja iz budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
On je smislio izum iz budućnosti, naljepnicu za skidanje svih vrsta mrlja. Filip Degoricija pravi je primjer Bolje Hrvatske.

Zajedno sa srednjoškolskim prijateljem Matijom, 23-godišnji Filip smislio je inovaciju budućnosti - foliju koja uklanja mrlje! Inovativno rješenje nagrađeno je drugim mjestom na svjetskom natjecanju. A inovacije su tek jedan od Filipovih hobija.

Pročitajte i ovo PR ZŠEM Zlatna na svjetskom kupu i izvrsna studentica na najboljoj poslovnoj školi u Hrvatskoj PR ZŠEM Iz studentskih klupa do zaposlenja u Rimcu

Za idealan početak dana Filipu su dovoljni reket i loptica. "Meni je super početi dan sa sportom malo si razbistrim glavu, prestanem razmišljati o svim svojim obavezama", kaže.

Jedna od njih je i squash, kojim je "zarazio" i svoje kolege na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. "Sport je sam po sebi dosta nerazvijen u Hrvatskoj pa sam odlučio na svom faksu pokrenuti skvoš sekciju, svi zainteresirani za skvoš da nam se pridruže i da igramo zajedno 1-2 tjedno", ističe Filip.

Do diplome prvostupnika dijele ga još 4 ispita. "U vremenu kad trebam više učiti ili tako nešto onda se bavim manje nekim aktivnostima i mrzim kad pogledam na svoj kalendaru mobitelu kad vidim ono da mi je cijeli dan prazan", kaže on.

Filip je sa srednjoškolskim prijateljem Matijom zamislio skidanje mrlja u 2030. godini. "Dosta često se samo zamrljamo samo na jednom mjestu i moramo bacati košulje ili hlače na pranje kako bi ponovno bili čisti", pojašnjava njegov prijatelj Matija Jakšić. "Mi smo osmislili foliju s aktivnim sastojcima koja skida mrlje", dodaje Filip.

Svoju inovaciju prijavili su na svjetsko natjecanje. Zajedno s još 12.000 ljudi iz cijelog svijeta. "Nije važno smisliti samo tehnologiju, ideja natjecanja je pitanje što će se uistinu desiti za 20 godina, koja će se tehnologija ostvariti, a koja ne!", naglašava Filip.

Zahvaljujući dobrom pogledu u budućnost i kreativnoj kampanji, Filip i Matija osvojili su drugo mjesto. "Da mi iz hrvatske smo došli do 2. mjesta je naravno odličan osjećaj", ističe Filip.

Svaki dan barem dva sata Filip posveti i racing timu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. "Oni su od nule počeli i napravili ovo što vidite a ja njima pomažem oko marketinga, prikupljanja donacija i odnosa s javnošću", pojašnjava Filip.

Kako bi prijateljima sa strojarstva pomogao da sa svojim bolidom otiđu na svjetsko natjecanje u Veliku Britaniju, Filip je poslao mejlove na više od 600 adresa. "Zna se desiti da ih probudim oko ponoći, jer oni tu rade od 6 ujutro, a ja taman sam završio svoj posao i idem dalje", kaže.

U svoj pretrpan raspored Filip često upiše i jedrenje. A iako mu često dan traje prekratko, tajna je, kaže, u dobroj organizaciji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene