Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ostati bez posla, mnogima znači prekretnicu u životu. Bilo je tako i za Ankicu Tomić koja je nakon otkaza na poslu postala nova zvijezda hrvatske književnosti.


Među desecima rukopisa pristiglih iz cijele regije na VBZ-ov natječaj za neobjavljeni roman, stručni žiri odabrao je upravo njezin. Uz objavu osvojila je i sto tisuća kuna novčane nagrade.

Vezani članci Slika nije dostupna Oni su Bolja Hrvatska 2012. godine! Slika nije dostupna Ostala bez posla, napisala knjigu i zaradila 100.000!

Ankica je, među stotinjak pristiglih radova na natječaj VBZ-a, osvojila prvu nagradu od 100 tisuća kuna za roman o djetinjstvu na Braču. Da nagrada nije bila nimalo slučajna, dokazuje još jedna nagrada za isti roman. I to ona Društva hrvatskih književnika za najbolji prvijenac.

Priče s otoka uvijek su posebne, pa tako i ova o kojoj govori Ankica u svojoj knjizi. Kad je sjećanja s Brača odlučila staviti na papir nije joj mnogo trebalo. 'Trajalo je dvadesetak dana i znam da je to podiglo veliku buku, kad sam to izjavila. Svi su rekli da se ne može napisati ozbiljan roman u dvadeset dana', rekla je Ankica.

>> Dječački san pretvorio u uspješan posao

Ali može. Dokazuje to i činjenica da je između 112 rukopisa pristiglih na VBZ-ov natječaj za neobjavljeni roman nagrađen upravo njezin. 'Stvarno je nestvarno, to je ogroman kompliment', rekla je Ankica. U slobodno vrijeme uživa u pianinu kojim se nagradila za uspjeh. 'Nažalost velik dio novca je otišao na dugove i izdatke. Taj klavir, uplatila sam dan nakon što je sjeo novac, jer sam stvarno godinama maštala da imam svoj pianino, pa je bilo sad ili nikad', ispričala je Ankica.

Dok je uživala u prvoj nagradi, stigla je još jedna. Nagrada Društva književnika za najbolji prvijenac. 'Osobno, nisam ni znala da sam nominirana, niti da sam u konkurenciji. Jedan od dobitnika nagrada koje su se taj dan dodjeljivale, je bio i Stipe Botica, moj mentor s fakulteta i diplomskog tako da mi je to bilo baš onako, čast. Osjećala sam se važnom', rekla je Ankica.

'To je potvrda i naše nagrade, ali i rada žirija, da je dobro izabrao. Ima potencijalna, talentirana je, dolazi iz ovog svijeta, pisanje joj je kao jutarnja kava i vjerujem da ćemo još toga dobroga čitati od Ankice', rekao je Zoran Simić, urednik VBZ. S obzirom na to da upravo radi na novoj knjizi ne sumnjamo da hoćemo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.