Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Mogao je birati, ali povratak u Hrvatsku nije bio upitan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjekoslav Kovač, mladi znanstvenik s PMF-a, iskoristio je priliku za školovanje u Americi, na prestižnom kalifornijskom Sveučilištu UCLA.

Odavno je znao da će matematika biti njegov život, kao i rad sa studentima. Nakon nagrada iz studentskih dana, stigla je i ona fakulteta - za perspektivnog mladog znanstvenika. Matematika mu je poziv, život, posao. Od srednje škole i matematičkih olimpijada preko studentskih natjecanja do višeg asistenta na PMF-u.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina" Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti''

'Privlači najviše to kad rješavate neki problem, treba neko vrijeme da dođete do 'a-ha' efekta, i onda shvatite, a-ha, to nisam znao prije. U tom trenutku to je nešto novo, sami ste nešto otkrili. Osjećaj - nenadmašiv!', kaže Kovač.

>> Neurolog Mario Habek pomaže oboljelima od multiple skleroze

Hrvatsku je nakratko zamijenio Kalifornijom. Zahvaljujući uspjesima, mogao je birati kamo na doktorat. Izabrao je UCLA. Povratak u Hrvatsku nikad nije bio upitan. Ona je, kaže, plodno tlo za mlade znanstvenike. 'Ponekad zaostajemo po pitanju sredstava, ali mislim da bi samo malo veća organizacija doprinijela da produktivnost naših znanstvenika bude bolja', smatra Vjekoslav Kovač. 'U SAD-u mnogo se zahtijeva od predavača da bude živopisan, da pokuša dočarati studentima na njima što bliskiji način gradivo koje predaje, u tome bi se mi trebali više truditi.'

Matematika i životne lekcije

Studentima ne prenosi samo matematičko znanje. Tu su i životne lekcije. Ali i smijeh. No, nije sve u rješavanju zadataka. Rad s mladima, kaže, obogaćuje njegovo zanimanje, ali i život. Koliko ih prođe kroz njegova predavanja, ne može ni pobrojati. 'Dosta, dosta. Toliko studenata da me prepoznaju po gradu, gdjegod prolazim', smije se Vjekoslav.

Prošle godine dobio je i nagradu za perspektivnoga mladog znanstvenika. A sve njegove nagrade, kaže, potvrda su dobrog rada. 'Mislim da je ipak 90 posto trud. Neki talent je nužan, pomaže u poslu svakako, ali trud je taj koji je bitan', kaže Vjekoslav. Trudi se i oko glazbe, kojom uz matematiku, zaokruži dan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene