Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudar Davida i Golijata

VIDEO: Unatoč maksimalnoj sigurnosti mali Fiat nije izdržao velikog Audija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već se 15 godina njemački auto klub, ADAC, bavi ispitivanjem čvrstoće kod automobila različitih kategorija. Dakle, uspoređuje se nivo sigurnosti u direktnom sudaru dvaju vozila.

No, dok je sudar automobila podjednake veličine, uglavnom izvjestan, odnosno oštećenja su podjednaka, ADAC ovoga puta primjenjuje neobičniji test. Sraz Davida i Golijata – mali Fiat 500 protiv velikog Audija Q7.

Pročitajte i ovo Sudar u Buzinu - 2 Kombi oduzeo prednost Opelu Sudar u Buzinu: Hitna prevezla jednu osobu u bolnicu Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!"

Oba su automobila vrlo dobro sigurnosno opremljena. Ovdje su svi moderni sustavi koji osiguravaju aktivnu i pasivnu sigurnost, a Fiat 500 je na nezavisnom testiranju organizacije Euro NCAP, osvojio maksimalnih 5 zvjezdica. To je jedan od najsigurnijih malih automobila ikada napravljenih, a ima i poseban zračni jastuk za koljena. S druge strane bojnog polja – Audi Q7. Riječ je o jednom od najvećih SUV-ova na tržištu.

Automobili će se sudariti sa pedeset posto površine prednjeg dijela vozila, a brzina kretanja će iznositi 56 km/h. No, kako je Fiat znatno lakši tih 56 kilometara na sat kod njega će djelovati kao da udara brzinom od čak 80 km/h. U vozilima se nalaze 4 Dummy-ja, dva odrasla putnika sprijeda i dvoje djece straga.

Audi je prodro u putnički prostor Fiata

Slijedi Crash test u realnom vremenu. Šokantne snimke pokazuju kakvom silinom znatno čvršći SUV prodire u mali gradski automobil. Fiatova je sigurnosna ćelija probijena i ne može podnijeti težinu naleta. Audijev nos je ušao u prostor za noge putnika, a zračni jastuk vozača se raspuknuo. Opasnost od ozljeda za vozača je na granici pogibije, a i djeca straga su izložena velikoj opasnosti.

Rezultat na Fiatu 500 se jasno može vidjeti. Vozilo je opremljeno s dva uzdužna i dva poprečna nosača. To znači kako je struktura prednjeg dijela vozila homogenija na većoj površini, odnosno energija sudara se može bolje raspodijeliti.
U sudaru su se uzdužni nosači Fiata i Audija mimoišli, jer je Fiat znatno uži, pa je tako čvrsti uzdužni nosač Audija prodro u Fiatov sigurnosni kavez, probio rupu u kabini i uzrokovao ekstremno opterećenje za sigurnost putnika. Konstruktivne promjene na prednjem dijelu velikog SUV-a mogle bi uzrokovati manja oštećenja na drugom vozilu. Zato što je Fiat mogao udariti samo u kotač Audija, energija se prenijela u putnički prostor za noge. 'A' nosač Q7-ice se deformirao u donjem dijelu, što otežava otvaranje vrata. Putnička je kabina, očekivano, ostala gotovo netaknuta.

Na polju kompatibilnosti vozila u sudaru treba još mnogo toga učiniti

Dakle, nedvojbeno je kako velika, teška vozila, poput Audijevog SUV-a, pružaju znatno veću razinu sigurnosti od manjih vozila. To je, jednostavno, fizika i tu nema nepoznanica.

No, ovaj test ujedno pokazuje kako i velika vozila mogu smanjiti posljedice koje uzrokuju na drugim vozilima, odnosno dio svoje sigurnosti mogu prenijeti na manja vozila.
Jer, kao što smo rekli na početku, Fiat 500 je maksimalno siguran, prema Crash test standardu Euro NCAP-a. Dakle, talijanski su inženjeri dali sve od sebe, automobil ima napredniju zonu deformacije od Audija Q7 no u ovom srazu, uz ogromnu razliku u masi, Fiat još gubi i zbog agresivnog prodiranja Audijevih vitalnih čeličnih dijelova.

Zaključak ADAC-ovog testa jest da na polju kompatibilnosti vozila u sudaru treba još mnogo toga učiniti. Prvenstveno treba poraditi na deformacijskim zonama kako bi i manji auti u sudaru prolazili s manje posljedica za putnike u njima. Jer, pri razvijanju sigurnosnih standarda, ne smije se samo razmišljati o zaštiti putnika u jednom vozilu već i o zaštiti onih u drugom. Tako ćemo, u konačnici, svi biti sigurniji.

Emisiju Automotiv možete gledati u jutarnjem terminu na Novoj TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene