Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puni optimizma

VIDEO: 'Tako grozno kao lani ne može biti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci s puno optimizma kreću u novu automobilsku godinu. Govore: 'Tako grozno kao prošle godine više ne može biti'. Nadajmo se da su u pravu jer je Amerika, s prosječno 12 milijuna prodanih automobila godišnje, doista pravi zamašnjak svjetske auto industrije.

Njihov najvažniji automobilski događaj je renomirani auto salon u Detroitu. Prošle je godine NAIAS, kako glasi službena skraćenica, bio siromašniji nego ikad. Recesija je kosila sve skuplje od 20.000 dolara i sve koji rastrošno gutaju benzin. No, ove su godine hoteli u Detroitu napunili sve svoje kapacitete. Ekonomski utjecaj održavanja ovakve priredbe je prilično impresivan. U halama Cobo centra očekuje se oko 700 tisuća posjetitelja.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

Iako nam američki modeli baš i nisu bliski, prednost ipak treba dati domaćinima. Po nama, novi je Focus najveća zvijezda salona, vrlo važan igrač na starom kontinentu, i stoga ćemo se njemu opširnije posvetiti na kraju same emisije. A osim Focusa, Ford je predstavio i pravi američki stroj za muškarčine, Mustang GT. Za njega je ponovo uskrsnut pet litreni V8, koji sada razvija čak 418 konja. Kakva mašina! Fordov ljuti protivnik, General Motors, servirao je nekoliko atraktivnih koncepata. Granite je ime najmanjeg automobila kojeg je GMC ikada predstavio, dok je, Denali ime posebnog šminkerskog paketa za Acadiju, 5,10 metara dugačak SUV. Hvale se kako sjedala mogu grijati i hladiti. Pa mi Europljani to poznajemo već godinama.

Jednako kao i Opel Insigniju OPC. Ok, ne godinama, ali već nekoliko mjeseci. U Americi je Insigniji dodan Buickov znak te je prekrštena u Regal kojeg je sada moguće naručiti u OPC, pardon GS sportskoj verziji. Samo da se Buicku ne dogodi isto što i Saturnu, prethodnom američkom klonu Opela koji je bankrotirao. Više saznajte u priloženom videu.

Emisiju Automotiv možete gledati u njedjeljnom jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene