Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobri prodajni rezultati

VIDEO: Novi Ford Focus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najvažnijih noviteta salona u Detroitu, nedvojbeno je Ford Focus. Riječ je o trećoj generaciji kompakta koji diljem svijeta bilježi vrlo dobre prodajne rezultate.

Naravno da su čelnici jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila, ovako važnu premijeru namijenili Americi. Domaći teren je uvijek prednost, pogotovo kada predstavljate jedan tako važan model koji će, po prvi puta, na svim tržištima imati jednak izgled. Dakle, nema više američkog, europskog ili azijskog Focusa. Treći po redu Focus je, sada, za sve isti. No, tek od 2011. kupci će, naime, morati pričekati još godinu dana, što inače nije uobičajena praksa. Pitanje je da li je Ford ipak mogao pričekati s premijerom i tako kupcima u kraćem roku isporučiti prve primjerke. Ovako ostaje rizik da se kupci, zbog nestrpljivosti, ipak odluče za jednog od konkurenata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova izvedba ST-a Ford predstavio osvježeni Focus ST Slika nije dostupna Mali crossover budućnosti Ford Vertrek koncept

A što se tiče izgleda, prvi bi dojmovi zvučali ovako: novi je Focus uvećana Fiesta. Svjetlosni sklopovi i spuštajuća linija krova osiguravaju jednaku dinamičnost kao i kod manjeg modela. Automobil je kreiran na crtaćem stolu u njemačkom Koelnu, i predstavlja posljednju evoluciju poznatog kinetičkog dizajna. Ford zasada nije objavio nikakve podatke o samim dimenzijama automobila, no ne očekujemo neke radikalne promjene. Kompaktna je klasa sasvim dovoljno velika. A uz kompakta, na salonu je odmah predstavljena i sedan verzija. Nama Europljanima nije toliko važna, ali je zato važna Azijcima i Amerikancima. Potonjima će se posebno svidjeti karakteristična, tipično velika stražnja svjetla.

I dok bi kod hatchbacka tek stražnji kraj mogli prozvati potpuno novim rješenjem, interijer nas je prilično iznenadio. Naime, upravo je unutrašnjost aktualnog Focusa bila najčešće kritizirana. Nemaštovit, bezosjećajan dizajn sada je prepustio mjesto vrlo atraktivnim, dinamičnim linijama i oblicima. Uz osjetno bolji izgled, u Fordu ističu kako je i kvaliteta materijala te sama izrada znatno bolja nego u modelu kojeg zamjenjuje. Pred sam kraj prošle godine, Ford je vršio završna testiranja i podešavanja novog ovjesa. Kao što je poznato, Focus je jedan od najsportskije podešenih, ali opet udobnih, kompakata, zbog toga ga mnogi obožavaju, te se isto očekuje i od treće generacije.

Emisiju Automotiv možete gledati u njedjeljnom jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene