Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od lažne kilometraže do ukradenog vozila

VIDEO: Sve zamke pri kupnji rabljenih automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomska kriza ponovno nas, čini se, vodi u vrijeme rabljenih automobila. Nakon što smo se navikli na sve moguće kreditne pogodnosti koje su nove automobile činili lakše dostupnima, mnogi će od nas opet morati razmisliti o kupnji iz druge ruke. Međutim, to, naravno, nije lišeno rizika.

Saša Ćirinjin nije se usrećio svojim prvim automobilom. Nekoliko dana nakon što ga je kupio počeli su problemi. Morao je mijenjati sve termostate, kvačilo, čak se i točkica na vjetrobranskom staklu počela naglo širiti pa je staklo pucalo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BUKNUO U PETAK NAVEČER U požaru oštećena dva auta: Policija pronašla elemente kaznenog djela 8 auta isključeno iz prometa zbog tehničke neispravnosti - 2 brzi i žestoki u Zagrebu Divljali po Novom Zagrebu: Policija uhvatila vozače utrka, osam auta isključeno iz prometa

'Kupio sam auto i to od poznanika. Čovjek mi ga je dao na probu jedan dan da bude kod mene, odvezao sam ga kod mehaničara. Tamo su ga pregledali i sve je bilo OK. No ubrzo su počeli problemi. Bio sam kod 5 mehaničara da bi na kraju otkrili da je slagano petljano - nekakva voćna salata je rađena od auta, uglavnom ništa koristi', priča Saša za Provjereno.

Automobil je platio devet tisuća eura, za popravak kvarova morao je dati još oko tri tisuće eura, a kvarovi se i dalje pojavljuju.

Marku Kasumoviću iz Dubrovnika policija je oduzela 30.000 eura vrijedno vozilo. Kupio ga je u Hrvatskoj od osobe koja je taj auto kupila u inozemstvu. Otkad su mu ga otuđili, automobil nije vidio. 'Ja sam auto vozio 3 godine, da bi policija jednog dana došla i rekla da je taj auto ukraden', prisjeća se Marko. Ne odustaje od nadoknade štete, traži novac iako smatra da vozilo više nikad neće vidjeti.

Pri prodaji rabljenog vozila ne preže se ni od najprljavijih i najpodlijih prevara. Najčešći oblik prevare je smanjivanje kilometraže. Automobil koji je prešao 200.000 km stajat će gotovo upola manje od istoga koji je prešao 60.000 km. Zato se isplati manipulirati kilometražom. Za automobile visoke klase poput BMW-a to će vam ilegalno učiniti za oko 1.000 eura. Za srednju klasu automobila platit ćete oko 300kn.

Dragutin Trčak vlasnik je limarije i lakirnice. Kaže kako redovito mijenjaju razbijene dijelove za originalne ili zamjenske, ovisno kako kupac želi. Naravno zamjenski su uvijek puno jeftiniji. Ne pitaju klijente hoće li zatajiti radove prilikom buduće prodaje. Kupcu je teško primijetiti promjene, često se mijenjaju vrata vozila. Dobro napravljen razbijeni automobil nije opasan u prometu, ali gubi na vrijednosti pa prodavači radije šute nego ostaju bez novca.

Problemi s motorom vozila prikrivaju se i korištenjem aditiva koji se stavlja u ulje. Automobil na prvi pogled funkcionira besprijekorno. Ali kada se prvi put ulje mijenja, pokaže se pravo stanje motora - ponekad se više ne može ni upaliti. Od ostalih prevara često je uklanjanje lampice koje upozoravaju na nefunkcioniranje ABS-a i zračnih jastuka. Nakon prometnih nesreća jeftinije je popraviti vozilo bez zračnih jastuka koji mogu stajati od 10 do 40 tisuća kuna. A prodaju se i vozila pod kreditom, a da to kupac ne zna.

Ako je kupac prevaren može uzeti odvjetnika i pokušati doći do naknade za štetu. Zakonski za tužbu ima dvije godine od trenutka kada je kupio vozilo. Pravnik Mario Klokočovnik ističe da takve postupke nije teško dobiti, uvijek je problem s naplaćivanjem. Treba imati strpljenja. Kupnja automobila obavlja se u desetak minuta, a potraživanje naknade zbog nedostataka traje jako dugo.

Prevarenim kupcima rijetko pomaže policija koja se u pravilu ne bavi takvim kriminalom, osim ako automobil nije ukraden. Zato jednostavno treba biti oprezan. Nikada nemojte kupiti vozilo koje ne posjeduje valjanu dokumentaciju. Isprobajte ga u svim uvjetima i posjetite mehaničara. Budite pažljivi jer ako ne uočite probleme na vozilu to će ići na dušu prodavača, ali vaš će život biti ugrožen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene