Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ford ima dugu tradiciju na području inovacija usmjerenih prema sigurnosti putnika u automobilima. Amerikanci već više od pedeset godina temeljito rade na razvoju i primjeni sustava poput zračnih jastuka i sigurnosnih pojaseva.


Njihov je posljednji patent predstavljen prošlog mjeseca, a riječ je o prvom sigurnosnom pojasu s integriranim zračnim jastukom. Ova tehnologija kombinira prednosti tradicionalnih sigurnosnih pojaseva i zračnih jastuka, kako bi sigurnost putnika na stražnjim sjedalima podigla na jednu novu razinu. Za Amerikance je 60 posto malo, no što bi rekli na našu kulturu vezivanja pojasa na stražnjim sjedalima. Po nama je riječ o tek 20-ak posto, što smatramo poražavajućim

Vezani članci Najbolja reklama za pojas (Foto: Instagram) Njihove fotografije s Instagrama najbolji su način da nikad ne zaboravite staviti pojas Slika nije dostupna Samo da je tužakati okolo: "Genijalac" policiji glavom i šeširom prijavio – britansku kraljicu!

 Zahvaljujući dosad nepoznatoj primjeni zračnog jastuka, sprječavaju se ozljede glave, vrata i prsnog koša kod putnika na stražnjim sjedalima. Posebice djece i starijih osoba koji su podložniji takvim ozljedama. Doktorica Flora Winston, iz dječje bolnice u Philadeplhiji, ističe kako sigurnosni pojasevi igraju važnu ulogu u zaštiti djece putnika u automobilima. 'Prevencija ozljeda kod djece je prilično kompleksna tema. Djeca rastu i razvijaju se, svijet oko njih se mijenja. Moramo razmišljati kako ih zaštiti', pojasnila je liječnica Winson.

Otvaranje jastupa traje 40 mili-sekundi

Napredak tehnologije kod konstrukcije sigurnosnih pojaseva te one koja utječe na napuhavanje zračnih jastuka, omogućio je razvoj pojaseva sa zračnim jastukom koji pokrivaju torzo i ramena putnika. Otvaranje zračnog jastuka traje svega 40 mili-sekundi. U normalnoj uporabi ti se pojasevi ponašaju poput svih ostalih pojaseva. Tijekom istraživanja, 90 posto onih koji su ih testirali reklo je kako su gotovo identični normalnima ili čak i ugodniji. Razlog tome je integrirani zračni jastuk ali i posebno zaokruženi rubovi pojasa, u odnosu na oštre klasične.

U slučaju frontalnog ili bočnog sudara, veća površina pojasa bolje zadržava putnika u pravilnoj sjedećoj poziciji. To je ključno za sprječavanje mogućih ozljeda. Kako sustav radi? Senzori smješteni na nekoliko mjesta na vozilu, obzirom na jačinu udarca određuju da li će se pojas aktivirati. Ispod sjedala je smješten maleni cilindar koji kroz poseban ventil pod velikim pritiskom tjera hladni stlačeni plin u zračni jastuk. Zračni jastuk u djeliću sekunde probija površinu pojasa te se otvara cijelom dužinom pojasa.

Prvo na redu američko tržište

Uporaba hladnog plina umjesto kemijske reakcije pod visokom temperaturom, kakvu koriste tradicionalni air-bagovi, znači kako ovaj zračni jastuk nije vruć, odnosno temperatura je jednaka ostatku ambijenta. Nadalje, zračni jastuk pomaže rasporediti silu sudara preko cijelog torza, istovremeno pružajući dodatnu potporu glavi i vratu putnika. Nakon aktiviranja, zračni jastuk ostaje aktiviran još nekoliko sekundi prije nego li se ispuše.

Prvi automobil u koji će se ugrađivati nova tehnologija je Ford Explorer, namijenjen američkom tržištu. Nakon njega, sustav će se postupno svoje mjesto naći u svim modelima Fordove game. Ako i neovisne institucije, koje se bave sigurnošću putnika u vozilima, potvrde Fordove tvrdnje, gotovo je sigurno kako će pojas sa zračnim jastukom postati serijska oprema svih novih automobila. Jer sigurnost ne smije imati alternativu.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom,u jutarnjem terminu programa Nove TV.