Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra cijena

VIDEO: Prva Ibiza mini karavan - drugačija od ostalih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali karavani nisu nikakva novost. Već neko vrijeme su tu Clio, 207-ica, Fabia, i svima je zajedničko jedno – ne izgledaju baš spektakularno. Španjolski je Seat pri dizajniranju svojeg mini karavana, prve Ibize s dodatnim centimetrima, posebno pazio na taj detalj.

No ovakvi automobili nisu niti zamišljeni da budu šminkeri na cesti. Njihova je primarna zadaća posve drugačija – biti koristan. Same brojke govore kako je ST od obične Ibize dulji 18 centimetara i, važnije, donosi 138 dodatnih litara u prtljažniku. U konačnici, riječ je o 430 litara što je prilično impresivno. Spuštanjem sjedala na raspolaganju su 1.164 litre. Maksimalna nosivost iznosi 515 kilograma.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti

Uređenje kabine je, logično, jednako maloj Ibizi. Dakle, mladenački atraktivno i vrlo dobre izrade. Osjeća se germanska solidnost, jer Seat je dio VW grupacije, ali i španjolska lepršavost u dizajnu. Hvalimo i udobna sjedala te dobru izolaciju.

Obzirom da je riječ o dizelskom modelu, ona je svakako potrebna, no dizelaš koji smo testirali je novije generacije, dakle s uglađenom common-rail tehnologijom. Iz 1,6 litara razvija 90 konja i zaslužuje sve pohvale. Radi mirno, a razvijanje snage i potisak koji omogućuje 230 Nm, u rasponu od 1500 do 2500 okretaja, ostavljaju odličan dojam.

Najbolja ocjena na eko testu

Karavanska Ibiza tako može biti solidno brza, posebice u među-ubrzanjima, iako podatak o 12,2 sekunde za hvatanje stotke, baš i ne ide tome u prilog. Najveća je brzina solidnih 178 km/h. Za one koji misle raditi puno kilometara, ovo je izvrstan izbor, posebice kada se pogleda potrošnja. Manje od 5,5 litara i, stoga, najbolja ocjena na našem eko testu. Dokaz je to kako mjenjač ne mora nužno imati šest brzina da bi automobil bio štedljiv i potentan.

>> Ibiza Sport Coupe dokaz da je Seat najsportskiji dio Volkswagena

Nadalje, hvalimo i prilično agilan ovjes Ibize ST, čemu je prilagođen i dovoljno direktan upravljač te mjenjač čiji se hod kroz brzine odvija tečno, bez zapinjanja. Ibiza voli zavoje što će svakako cijeniti mlađi vozači. Najmanji španjolski karavan dostupan je od 86 tisuća kuna. Testni model je sa 123 tisuće, 50 posto skuplji, ali ovdje dobivate vrhunski motor, sportske vozne osobine, izdašan prtljažnik i sve to čvrsto upakirano u dobro dizajniranu karoseriju. Po nama – sasvim dovoljno razloga za uspjeh.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene