Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prednosti i mane

Novi izgled Citroena C4

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što smo u siječnju testirali potpuno novi Citroen C4, u verziji sa štedljivim e-HDI motorom, sada je vrijeme i za benzinsku inačicu. Konkretno, ovdje je 1.6 litreni benzinac sa 120 konja, no o njemu nešto kasnije.

Na početku podsjetimo kako je nova generacija francuskog kompakta, čija je prodaja u Hrvatskoj počela u veljači, označila veliku prekretnicu u Citroenovom poimanju kompaktne klase.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine? Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom

Naime, i ovaj je proizvođač shvatio kako prodaju ipak diktiraju većini prihvatljivi oblici i rješenja, dok sve što je drugačije i suprotno, u ovoj klasi teško ili gotovo nikako ne prolazi. Zlobnici će reći 'pa, dobro jutro!', a mi ćemo tek pozdraviti novi izgled modela C4. Prilično nam je dojmljiv sprijeda, no ne i straga. A na koncu, ocjenu izgleda donesite sami.

>> VIDEO: Što je sve promijenjeno na Citroenu C5?

Ono što značajno više veseli pokazuje se ulaskom u kabinu. C4 je ovdje napravio osjetan korak naprijed. Po uzoru na kvalitetnu kabinu većeg brata C5, i ovdje je dojam vrlo visoko na ljestivci, možda i među najboljim kompaktima.

Nema mjesta prigovoru niti materijalima niti završnoj obradi.
I vrlo važno, nema više lucidnih ali posve nepraktičnih rješenja poput 4 odvojena displeja i upravljača sa statičnim središnjim dijelom. C4 je očito uzor našao u njemačkim kolegama koji se, na koncu, i najbolje prodaju.

Ugodan i otmjen

Vrlo ugodan i prilično otmjen dojam dodatno naglašavaju iznimno udobna sportska sjedala obučena u kožu, kao i veliki panoramski krov. S povećanjem svih dimenzija profitirali su putnici i sprijeda i straga, a veličina prtljažnika od 408 litara s ponosom se ističe kao rekordna u klasi. Ispod poklopca benzinac novijeg datuma. 1,6 litara obujma, 120 konjskih snaga i 160 Nm okretnog momenta.

Francuzi su u ovoj varijanti ipak ostali vjerni atmosferskom principu, što znači i manjem okretnom momentu koji se ipak relativno teško nosi s 1280 kilograma. Za veće brzinske prosjeke VTI treba tjerati u visoke okretaje, kada raste i potrošnja, na otprilike 9 litara. Nježnijom nogom na gasu ista se spušta do 7 litara.

Skupa dodatna oprema

Mjenjač ima pet brzina ali i dalje nije najudobniji za prebacivanje brzina…Ovako motoriziran C4 može pojuriti do 193 km/h, uz ubrzanje od 10,8 sekundi. Dojam u vožnji je vrlo jasan – C4 je i dalje prvenstveno namijenjen udobnoj vožnji. Nije precizan poput agresivnijih konkurenata koji bolje grizu cestu, ali nikako nije loš.

Citroen C4 s ovim motorom i opremom Exclusive stoji 128 tisuća kuna. Dodamo li tome razne senzore, stakleni krov, 18 inčne naplatke, kožne presvlake i metalik boju, cijena raste na vrlo visokih 160.300 kuna. Puno, što jasno govori kako ćemo ovako nakrcan C4 rijetko viđati na cesti. No i bez dodatne opreme u vrijednosti 32 tisuće kuna, ovaj je automobil vrlo dobar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene