Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Solidan i čvrst

VIDEO: Što je sve promijenjeno na Citroenu C5?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme leti - stara je izreka koja se potvrđuje i na ovom automobilu. Naime, čini nam se kako je Citroen C5, u ovoj generaciji, predstavljen tek nedavno, prije kojih godinu dana, no nije baš tako.

Aktualni je C5 na tržištu već tri godine, što prema nepisanom automobilskom rječniku znači kako je vrijeme za redizajn. Promjene su doista minimalne. Naime, Francuzi nisu imali potrebu raditi opsežne preinake jer je C5 doista dobro dizajniran. Za razliku od prethodnih generacija, Citroenova limuzina napokon izgleda impresivno, izgubivši onu negativnu karakteristiku kada dizajn zastarijeva ubrzo nakon predstavljanja.

Ovdje su tako tek nova prednja svjetla s pomodnim LED dnevnim lampicama i minimalno izmijenjeni i odbojnici. I dok su dojmovi oko eksterijera prilično pozitivni, ulazak u kabinu još je impresivniji. C5 kao predvodnik novog doba za Citroen, potpuno nas je iznenadio, ne samo dizajnerskim iskorakom već i znatnim podizanjem kvalitete.

Solidan ali ne i konzervativan

Naime, realnog prigovora na kvalitetu materijala ili izradu, tipične prijašnje boljke Citroena, ovdje jednostavno nema. C5 ostavlja dojam solidnosti, čvrstoće, a k tome još dodaje i vrlo dobar dizajn, nikako ekstravagantan ali ne i konzervativan. Prava mjera rekli bismo. Jedino što nas je iznenadilo stražnja je klupa pomalo skučena dok je prtljažnik s 467 litara, prosječan.

Očekivano, ovdje je dizelaš, kojeg bira većina kupaca. Dvolitreni HDI raspolaže sa 160 konja i 340 Nm okretnog momenta što predstavlja zlatnu sredinu, odnosno optimalnu motorizaciju za ovakvu limuzinu. Dodajmo tome i automatski mjenjač sa šest brzina i testni C5 možemo nazvati idealno konfiguriranim modelom. 10 sekundi za hvatanje stotke i 210 km/h najveće brzine, zadovoljit će većinu vozača. K tome, s prosječnom potrošnjom od 7,7 litara, bili smo prilično zadovoljni, uzmemo li u obzir automatik i prilično veliku masu od 1750 kilograma.

Prilagođena oprema

Citroen je C5-icu i opremom prilagodio kupcima pa tako paket New Busines između ostalog uključuje 18 colne naplatke, navigaciju, tempomat ali i poznati Hydractive 3 ovjes. Isti, naravno, nije optimiziran za jurcanje zavojima već za ugodno krstarenje, posebice na duljim relacijama…
Konačno, s opcionalnim kožnim sjedalima, cijena ovako opremljene i motorizirane C5-ice iznosi 213.500 kuna. Da, povoljnije od usporedive konkurencije, što je, ruku na srce, Citroen uvijek i bio, no sada se C5 doista ima s čime pohvaliti.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene