Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hyundai i30

VIDEO: Nabildani 'korejac' za solidnu cijenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa i30 je za Hyundai započelo jedno novo doba. Nov način označavanja modela donio je i prvi ozbiljan napad na europsko-japansku dominaciju u kompaktnoj klasi.

Sve do pojave i30, korejski su se automobili smatrali jeftinom alternativom, koja kvalitetno ne može parirati etabliranim proizvođačima. Specifičnost testnog i30, što se vanjštine tiče, je sportski paket, koji obuhvaća odbojnike,masku motora, bočne pragove te lažne, zbunjujuće otvore za ispušne cijevi. I bez dodataka na karoseriji dizajn se može ocijeniti uspješnim, a lagano bildanje dodalo je i dozu agresivnosti, neophodnu za imidž jurilice. U kombinaciji s napadačkom crvenom bojom, atraktivnosti mu ne nedostaje, i mora se priznati da ovako opremljen i30 privlači pažnju. Unutrašnjost je više nalik japanskim nego europskim konkurentima, i da stilizirano 'H' na upravljaču ne odaje o kojem je proizvođaču riječ, rekli bi da sjedimo u punokrvnom Japancu. Nema kompliciranih rješenja na prednjoj armaturi, i sve je pregledno s jednostavnim komandama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Brzi SUV dvoboj - KIA Stonic & Hyundai Kona Slika nije dostupna VRUĆI METAL Svi novi automobili s Frankfurt International Motor Showa

S kućnim 'tjuningom' 1.6 litarski turbodizel pojačan je na 128 konja, što je prilična snaga za tu zapreminu. Hyundai malo po malo stiže i prelazi u vodstvo po litarskoj snazi, bilo da je riječ o benzincima ili dizelašima. Ta se snaga na podlogu prenosi preko šesterobrzinskog ručnog mjenjača solidne preciznosti. Odgovor na pitanje postavljeno u najavi ne može se tako lako dati. 8.800 kuna i nije prevelika investicija, ako računamo da time nismo uskraćeni ni za jamstvo, ni za euro 5 normu, a dobivamo dodatne konje. S druge strane, do stotke stižete za 10.9 sekundi, uz skoro 200 km/h, što su pristojne brojke, ali daleko od pravih kompaktnih jurilica. U odnosu na 13 konja slabiji motor, tjuningom se dobiva tek 5 Nm više, to jest njih 260. Ako vam se povećanje snage čini kao dodatni uteg za potrošnju, ovdje to nije slučaj. Nama je u prosjeku iznosila 6,4 litre. Sasvim korektno i za adekvatnu eko ocjenu.

Podvučemo li, nećemo vas nagovarati na dodatni trošak tvorničkog tjuninga, ali ni odgovarati od tog poteza, ako poželite nešto moćniju konjicu ispod poklopca motora. Ovjes bez problema podnosi dodatne konje, i i30 se prilično neutralno ponaša dozvoljavajući agresivniju vožnju. Nije vrh klase po voznim osobinama, ali nije ni previše udaljen od njega. Ovako ušminkani i30, s jačim paketom opreme i-Think i par skupljih stavki dodatne opreme, poput električnog krovnog otrova, ima cijenu od 142.000 kuna. To je sasvim pristojna ponuda za ovakav automobil, pa je i to jedan od aduta ovog Korejca. Time ih je skupio dovoljno da zasluži našu preporuku.

Emisiju Automotiv pogledajte nedjeljom u jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene