Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekoliko primjera

VIDEO: Kad je tlak u gumama prenizak...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovita kontrola tlaka u gumama se, nažalost, često zanemaruje. Pritisak u gumama vrlo je važan jer se, primjerice, zbog čavla, vijka ili sličnog predmeta koji se utisnu u gumu, tlak može opasno smanjiti.

Kako to utječe na vožnju, pokazati će nam njemački auto klub ADAC, s nekoliko primjera. 'Ovdje smo pripremili dvije različite prometne situacije kod kojih se vozač suočava s premalim tlakom u gumama. Prva je situacija vožnja u krug, pri brzini od 60 km/h, a druga je 'manevar izbjegavanja' gdje vozač mora izbjeći iznenadnu prepreku', rekao je Markus Sippl, iz ADAC-a. Zamišljeni zavoj se, pri brzini od 60 km/h, može bez problema proći s propisanim tlakom u gumama. Treba napomenuti kako je ESP, sustav elektronske stabilnosti vozila, kod svih testova isključen. Kao što se vidi, guma trpi te se uvija pod naplatak, ali drži smjer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevaranti s planom Prvo probuše gume, a onda nude pomoć: Cijena je poprilična! Slika nije dostupna Jeftine gume opasne Kvalitetna zimska guma dolazi s potpisom

Ukoliko pak smanjimo pritisak u prednjoj lijevoj gumi na 0,5 bara, automobil više nije u stanju pratiti radijus zavoja. Kada je u prednjoj gumi preniski tlak, automobilom se teško upravlja, vrlo snažno proklizava preko prednje osovine i u najgorem slučaju nećemo moći savladati zavoj te će vozilo izletjeti s ceste. Ponovimo li isti manevar, ali s obrnutim hendikepom, dakle, s preniskim tlakom u stražnjoj lijevoj gumi, automobil se zanosi i treba ga ispravljati kontra manevrom na upravljaču. Kod ispumpane stražnje gume dolazi do bježanja stražnjeg kraja automobila i u najgorem slučaju bi se mogao početi nekontrolirano bacati. Obje situacije mogu dovesti do potpunog gubitka kontrole nad automobilom.

Manevar izbjegavanja

Slijedi drugi test – manevar izbjegavanja. Ovdje vršimo dvije radnje s upravljačem, i to jednu za drugom. I ovdje se test, s pravilnim pritiskom u gumama, obavlja bez problema. Nakon toga slijedi test sa ispumpanom prednjom lijevom gumom. Automobil se, vozačkim rječnikom, valja preko tog kotača, nestabilan je, a potrebna je i znatno veća sila za rukovanje upravljačem. Sada je smanjen pritisak u stražnjoj lijevoj gumi. Stražnja je osovina izgubila mogućnost bočnog držanja. Automobil se snažno zanosi stražnjim krajem i tek ga je kombinacijom vještih manevara s upravljačem moguće smiriti. Ako vozimo s permanentno preniskim pritiskom u gumama to dovodi do određenih posljedica. Prvenstveno, potrošnja goriva je povećana. Na duže vrijeme to nije zanemarivo.

Nadalje, kod zimskih guma, ako je pritisak prenizak, guma se zagrijava što tijekom vožnje može dovesti do puknuća gume. U današnje doba, za rješavanje ovih problema koriste se i sve naprednija računala. Proizvođači guma tako mogu opasne situacije reproducirati pomoću simulatora. Ovdje automobil s ispumpanom gumom, mora izbjeći iznenadnu prepreku koja se pojavila na cesti. Kada tijekom vožnje imate gumi defekt to se sasvim jasno osjeti - automobil vuče u tu stranu. Reakcija, prvenstveno, treba bit smirena. Čvrsto držite upravljač, a ako dođe do bacanja vozila, smirite ga kontra manevrima na upravljaču, ali bez pretjerivanja, i tako ćete vozilo sigurno zaustaviti.

U principu, trebalo bi prije svake vožnje baciti pogled na gume jer se guma s preniskim pritiskom može prepoznati i golim okom. A kada se kreće na duži put trebalo bi obavezno provjeriti tlak u gumama. Najbolje je to učiniti kod svakog punjenja goriva. Dakle, poruka je sasvim jasna - tlak u gumama nikako nije nebitna stavka te zahtijeva redovitu kontrolu. Gume su prva i najvažnija dodirna točka vašeg automobila s podlogom i zato moraju biti u top stanju. Jer samo tako jamče ono najvažnije – sigurnost putnika.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene