Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I to se kažnjava

VIDEO: Jeste li preopteretili svoje vozilo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je obitelj Musterman i njihovih pet kofera. Ovo je njihov obiteljski monovolumen, s kojim rado putuju. No razmišljaju li o mogućoj preopterećenosti vozila.

'Za svaki automobil je propisana najveća dopuštena masa. Taj je podatak naveden u prometnoj dozvoli vozila, ali se ne odnosi na dodatnu opremu vozila. Stoga je korisno vozilu izmjeriti težinu kako bi se ustanovilo kolika je stvarna težina vozila spremnog za vožnju, s punim spremnikom goriva, čemu treba pribrojati i 4 ili 5 putnika, nakon čega možda ne preostaje dovoljno za prtljagu u prtljažniku ili krovnom nosaču', napominje dr. Markus Schape iz pravnih poslova ADAC-a.

Pročitajte i ovo Vedrana Pribićević Nevjerojatna zlostavljanja Poznata ekonomistica šokirala porukama koje dobiva zbog težine: "Pisali su mi i da im je drago što mi je majka umrla'' Spašena kujica - 3 Puna podljeva i hematoma Brutalno pretučena kujica u Rijeci: "Ja sam stvarno miroljubiv čovjek, ali ovakvoga bi za pete objesio"

Kod velikog broja vozila je nosivost u odnosu na transportni kapacitet preniska. ADAC je stoga testu podvrgnuo popularne obiteljske monovolumene. Kod mnogih modela vozila, poput Renault Scenica, vrijednost izmjerene mase vozila na vagi često se ne poklapa s vrijednošću koja je unesena u prometnoj dozvoli. Uobičajen razlog je ugrađena tvornička dodatna oprema.

Luksuzna oprema utječe na masu

'Kod nabavke novog automobila treba obratiti pažnju da posebno luksuzna oprema utječe na ukupnu masu vozila.
Dodatna oprema nije uzeta u obzir kod registrirane mase praznog vozila, a ona može biti i težine do 100 kilograma što utječe na dopuštenu nosivost vozila', tvrdi Stefan Giuliani iz ADAC-a.

Mnogi vozači uopće ne znaju da često premaše dozvoljenu ukupnu nosivost automobila. Mi ćemo na testu natovariti automobil s kanisterima punima vode, svaki težine oko 20 kilograma. A potvrda da je Scenic nakrcan opremom stigla je vrlo brzo. Najveća dopuštena masa vozila od 1894 kilograma dosegnuta je već s 20 kanistera, ili, točno rečeno, s 406 kilograma.

Kazna od 500 kuna pa nadalje

Tko pak nastavi tovariti, odnosno, pretovari automobil mora računati s kaznom. Kod nas kazna za vozača iznosi 500 kuna, neovisno o postotku, dok je za pravne osobe zapriječena kazna od 5.000 do 15.000 kuna. No pretovarenim automobilom ne riskirate samo novčanu kaznu.I vozna dinamika automobila se drastično mijenja. Ne samo kod vožnje kroz zavoje nego se i zaustavni put značajno produžuje. Povećava se potrošnja, a na koncu i auto se više troši kao i komponente njegovog ovjesa.

Sasvim suvereno test je apsolvirao Volkswagen Caddy s dopuštenom nosivošću od 620 kilograma, on spada među deset najboljih automobila za obitelj, kada je u pitanju mogućnost opterećenja. Razlika u odnosu na Renault Scenic je ovdje jasno vidljiva. Stoga dobro razmislite pri kupnji automobila jer kilogrami su uglavnom nevidljivi, ali utječu na više važnih faktora što, nikako nije zanemarivo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene