Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Potrošnja nevjerojatnih 0.9 l/100 km!

XL1 – Štedljivo čudo iz Volkswagena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo još detalja vezanih uz nevjerojatni koncept XL1 Wolkwagena, pravom čudu tehnologije, koje se može podičiti uvjerljivo najmanjom potrošnjom goriva.

Budućnost mobilnosti jedna je od najaktualnijih tema današnjice. Ključno pitanje jest: 'Koliko je zapravo moguće umanjiti potrošnju energije automobila ako apsolutno sve podredimo učinkovitoj potrošnji goriva?' Volkswagen sada ima odgovor na to pitanje a ono nam dolazi u ruhu novog XL1 konceptnog automobila.

Pročitajte i ovo Ekološki incident u Velikoj Gorici - 1 prekršajne prijave Ekološki incident! Gorivo izlijevali u sustav odvodnje, ali uvjeravaju da zagađenja nije bilo: "Osjetili smo miris" Slika nije dostupna Za dvije godine Posljednja saznanja o sljedećem Volkswagenu Polo

Inače, ovo nije novi projekt. Ovaj koncept prvi put je prikazan 2002. godine, drugi put 2009., a sada nam dolazi vjerojatno zadnja varijanta ovog čuda na kotačima.

Kombiniranom potrošnjom goriva krajnji rezultat je – 0.9l/100km. Niti jedan postojeći hibridni automobil koji koristi kombinaciju elektromotora i motora s unutarnjim izgaranjem nema tako nisku potrošnju.

Novi Volkswagen XL1 koncept može se pohvaliti i izuzetno niskom emisijom štetnih plinova, i to 24 g/km. Nevjerojatno mala potrošnja i niska emisija CO2 rezultat su kombinacije vrlo lake 'monocoque' konstrukcije s komponentama od karbonskih vlakana, vrlo niskog koeficijenta otpora zraka (Cd 0.186) i 'plug-in' hibridnog sustava.

Taj sustav čine dvocilindrični 0,8 litreni TDI motor snage 48 KS te elektromotor snage 27 KS. Uz upotrebu 7-stupanjskog DSG mjenjač XL1 može ubrzati za 11,9 sekundi i dosegnuti maksimalnu brzinu od 160 km/h.

Uzimajući u obzir da je koncept osmišljen kao 'plug-in' hibrid, XL1 prototip može raditi isključivo na elektromotor pri čemu autonomija iznosi 35 kilometara što također znači i nula emisija CO2. Baterija se može puniti preko standardne kućne utičnice, a dopuna baterije vrši se i tijekom vožnje pomoću sustava regenerativnog kočenja.

Osim rekordno niske potrošnje goriva, inženjeri su poradili i na dizajnu karoserije i unutrašnjosti automobila da bi bio što praktičniji za svakodnevnu upotrebu. Automobil može udobno smjestiti dvoje putnika kao i njegovi prethodnici, međutim ono što ga razlikuje od prvog prototipa '1-litrenog' automobila iz 2002. i L1 koncepta iz 2009. jest što su sjedala postavljena jedno pored drugoga a ne jedan iza drugoga. Novi XL1 koncept ima krilna vrata koja olakšavaju ulazak i izlazak iz automobila.

Daljnji napredak ostvaren je u izradi dijelova od plastike ojačane karbonskim vlaknima (CFRP – carbon fibre reinforced polymer); ta se tehnologija također koristi u izradi bolida Formule 1. U suradnji s dobavljačima, Volkswagen je razvio i patentirao novi sustav proizvodnje CFRP-a poznat kao aRTM proces (advanced Resin Transfer Moulding). Time je Volkswagen uspješno smanjio troškove proizvodnje što je vrlo važna stavka u realizaciji serijske proizvodnje XL1 koncepta, iako u limitiranom izdanju.

Zahvaljujući obilnoj upotrebi plastike ojačane ugljičnim vlaknima, magnezija i aluminija, ukupna masa vozila iznosi 795 kg. Što se tiče dimenzija VW XL1 dugačak je 3,89 m (VW Polo 3,97 m), širok je 1,66 m (VW Polo 1,68 m), dok mu je visina samo 1,15 m.

XL1 Concept biti će predstavljen na katarskom auto salonu koji se održava ovaj tjedan, a iako dijeli sličnosti sa svojim prethodnicima, ova najnovija verzija najbliže je onome što bismo mogli vidjeti u stvarnoj serijskoj proizvodnji. Palac gore za VW!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene