Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Volkswagen Beetle

Upoznajte novu VW 'Bubu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stiže nam nova generacija popularne 'Bube' – VW Beetle. Novi model temelji se na izvornom VW Beetle modelu koji je na svijet došao prije 73 godine.

Volkswagen je predstavio najnoviju generaciju popularne 'Bube' netom pred otvaranje šangajskog auto salona i otvorio novo poglavlje u povijesti ove ikone automobilističkog svijeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nedovoljna zarada Volkswagen razmatra prestanak proizvodnje Bube? Slika nije dostupna Buba u novom izdanju Produkcijski Volkswagen Beetle Dune stiže već 2016!

Najnovija generacija dizajnerski se odmiče od izgleda 'New Beetle' modela iz 1998., te se umjesto toga temelji na izvornoj 'Bubi' i nešto radikalnijem Beetle Ragster konceptu prikazanom u Detroitu 2005. godine. Drugim riječima, najnovija izvedba popularne 'Bube' je duža, šira i niža čime dobiva muževniji/ozbiljniji/svestraniji/ i dinamičniji izgled.

VW Beetle od sada je 4.278 mm dugačak (152mm više od prethodnog modela), 1.808 mm širok (84mm više od prethodnika) te 1.486mm visok (što je 12mm niže od ranijeg modela). Međuosovinski razmak od 2.537mm također je veći nego ranije.

Dizajn automobila pomno su pratili Walter de Silva iz Volkswagen Grupe i Klaus Bischoff iz Volkswagen Branda te Marc Lichte, voditelj tima za vanjski dizajn vozila. Nove proporcije utjecale su i na to da se krovište proteže više prema natrag, a cjelokupni stražnji kraj naliči više izvornom VW Beetle modelu. Obujam prtljažnog prostora iznosi 310 litara, što je znatno povećanje u odnosu na 209 litara kod modela iz 1998. godine.

Dizajn unutrašnjosti novog VW Beetlea je moderan, praktičan i izražajan s jednostavno dostupnim i ergonomskim kontrolama. Proizvodni model reklamira se kao četverosjed, dok se stražnja klupa može spustiti u korist većeg prtljažnog prostora.

Bit će dostupna tri paketa opreme – Beetle, Design i Sport, pri čemu će svaki imati poseban izgled i karakteristike. VW Beetle dolazi s vrlo širokom ponudom dodatne opreme koja uključuje tzv. 'Keyless Access', navigaciju i panoramski krov, zatim bi-xenon svjetlosne sklopove i LED dnevna svjetla.

Za početak kupci će moći birati između četiri pogonska sklopa: tri benzinske jedinice – 1.2-litreni TSI motor sa 105 KS, 1.4-litreni TSI motor sa 160 KS te 2.0-litrena TSI jedinica sa 200 KS.

Ovdje je potrebno dodatno pojašnjenje. 2.0-litrena TSI jedinica sa 200 KS je izbačena iz upotrebe te je njeno mjesto zauzeo novi moderniji motor s ukupnom izlaznom snagom od 210 KS, koja od sada pogoni sve ostale (jače modele) iz VW grupe. Iako se u većini slučajeva spominje izlazna snaga najjačeg benzinskog agregata od 200 KS, izvjesno je da će to ipak biti 210 KS.

Izuzev benzinskih agregata na ponudi je i jedna dizelska jedinica i to 1.6-litraš sa 105 KS s BlueMotion tehnologijom. Zahvaljujući start/stop sustavu i sustavom za punjenje akumulatora, VW Beetle s 1.6-litrenim agregatom sa 105 KS trebao bi imati prosječnu potrošnju od 4.3 l/100km i razinu emisije štetnih plinova od 112 g/km.

Osim što je štedljiv i ekološki orijentiran, VW Beetle također bi trebao biti jedan od najsigurnijih automobila na cesti ne samo zbog ESP sustava i šest zračnih jastuka koji dolaze kao dio osnovne opreme već i zahvaljujući laserski zavarenoj i galvaniziranoj karoseriji koju krasi jedna od najviših vrijednosti torzijske napetosti u klasi.

Najjači agregat u ponudi, dvolitraš s 210 KS moguće je naručiti s XDS elektronskom blokadom diferencijala poput one na Golf GTI-u. Svi motori standardno dolaze sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem a kao opcija nudi se odlični DSG (sa 6 ili 7 brzina).

Novi VW Beetle kupci će moći naručiti krajem godine, dok će prvi primjerci u salone stići početkom 2012. Kada je izvorni VW Beetle krenuo u prodaju davne 1938. godine, svi su ga jednostavno zvali 'Volkswagen' te je ubrzo dobio cijeli niz nadimaka kako mu je rasla popularnost.

Bez obzira kako ga zvali, s 21.5 milijuna primjeraka prodanih u proteklih 73 godine, još ćemo ga dugo gledati na cesti.

Nova buba izgleda bolje nego ikad te uz moderne motore i mjenjače postaje vrlo ozbiljan auto, a i dalje zabavan. Već sada se spominje VW Beetle R sa 265 KS i pogonom na sve kotače i kabriolet inačica. Jedva čekamo!  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene