Ford je objavio kako trenutno radi na razvoju naprednih sustava osvjetljenja koji će vožnju noću učiniti znatno sigurnijom. Riječ je o sustavima pod nazivom Front Lighting System i Spot Lighting System čiji se rad bazira na upotrebi sprijeda smještenih kamera, senzora i upotrebe navigacijskih podataka, a za čiji je razvoj odgovoran fordov centar za istraživanje i razvoj u njemačkom Aachenu.


 

Prvi sustav koristi podatke iz navigacije i sprijeda smještene kamere kako bi detektirao oznake prometnih traka te na taj način predvidio kretanje ceste kako bi mogao poboljšati osvjetljenje zavoja te uspona i nizbrdica. Nadalje, ukoliko nema podataka u navigaciji sustav može "zapamtiti" cestu za idući put kada se vozač bude njome koristio.

Vezani članci Dnevna svjetla obvezna su za sve vozače od 1. studenog Moguće su i kazne: MUP je poslao važnu obavijest za sve vozače, ali i bicikliste Policija, ilustracija Policija apelira na vozače: Upalite svjetla unatoč prestanku obveze

Također, ovaj će sustav omogućiti proširenje svjetlosnog snopa kod križanja i kružnih tokova kako bi bolje osvijetlio potencijalne opasnosti koje se ne nalaze na samoj putanji vozila.

Sustav Spot Lighting putem infracrvene kamere detektira pješake, bicikliste i veće životinje te odjednom može pratiti do osam različitih objekata na udaljenosti do 120 m. Također, do dvije potencijalne opasnosti za vozilo se mogu i posebno osvijetliti zasebnim LED svjetlima smještenim pored svjetala za maglu. Ti se objekti mogu prikazati i na zaslonu u vozilu i to u žutoj i crvenoj boji ovisno o blizini i razini opasnosti koju predstavljaju za vozilo.

Ovi sustavi će se naći na fordovim vozilima u "skoroj budućnosti".

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju