Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do krajnjih granica

VIDEO: Evo kako izgleda automobilski pakao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirna, tiha jesen u prekrasnoj švedskoj šumi. No nedaleko od ovog idiličnog mjesta, automobilski je pakao - Hällered.

Tamo Volvo automobili prolaze torturu u najgorim uvjetima. U samo nekoliko mjeseci, tamo automobili prolaze sve ono što bi prošli tijekom uobičajene eksploatacije, u višegodišnjem ciklusu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predani policiji Na vojnom poligonu kod Slunja zatečeno 13 ilegalnih migranata, prijavili da je nestala 12-godišnja djevojčica Sjeverna Koreja (Foto: Google Maps) Sve pratili strani novinari Uz niz eksplozija uništen poligon za nuklearno ispitivanje u Sjevernoj Koreji

>> Volvu S60 ne nedostaje snage i udobnosti

Testni kompleks u švedskom Hälleredu neki još nazivaju i rezervatom za mučenje automobila. Ovdje se komponente budućnosti testiraju mnogo prije nego što će biti ugrađene u serijske automobile. Ovdje se korov odvaja od ploda. U manje od godinu dana ovi automobili prolaze 160.000 zahtjevnih kilometara. Ekvivalent je to četverostrukom obilasku oko zemlje.

Puni gas

U sklopu testnog centra nalazi se 15 različitih poligona gdje se testira sve što bi jedan automobil mogao proživjeti u svom dugogodišnjem životnom ciklusu. Na glavnoj stazi, automobile muče vožnjom pod punim gasom, pri brzinama koje uglavnom premašuju 250 km/h. Na drugim, zavojitim poligonima, testiraju se držanje ceste i komponente šasije. Ovdje se potroši oko 2000 guma.

Kompleks također sadrži i poligone za zahtjevno testiranje automobila s pogonom na sve kotače. Ovdje je i kopija klasične javne prometnice, u dužini 5 kilometara, sa svim mogućim uvjetima, odnosno podlogama, kakvi se susreću na prometnicama diljem svijeta. Otpornost na hrđu je također u fokusu. U prilogu donosimo i prolazak kroz, za automobile, iznimno štetnu slanu vodu.

75 test vozača

Ovjes i amortizeri se nimalo ne štede. Prašina i makadam, uobičajeni uvjeti za nordijske zemlje. Testovi su jednako intenzivni. Ovdje se testiraju i svi sustavi aktivne sigurnosti. Poseban kran je napravljen samo da bi se testirao sustav koji detektira pješake.

U kompleksu je zaposleno 75 test vozača. Svi su prošli napredne treninge vožnje. Godišnje, tijekom radnog vremena, naprave oko 100 tisuća kilometara. Oni su kičma ovog programa. U radionicama i laboratorijima vrše se drugi, tajni testovi. Testni automobili moraju stalno biti u pokretu. Izgubljeno vrijeme nije opcija jer novi, još neispitani automobili, čekaju svoj red. Red u automobilskom paklu.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene