Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Petica GTI

VIDEO: Jednostavno sjajan automobil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
30 godina GTI-ja tada smo obilježili zajedničkim testom i druženjem s fanovima. Petica GTI je označila prekretnicu, a GTI je ponovo kratica koja se izgovara s poštovanjem. Sjajan 'all-round' sportaš i upravo to treba pružiti i nova, čak šesta generacija GTI-a.

Izgled je ponovo pun pogodak. GTI u odnosu na običnog Golfa izgleda sjajno i zaista je pohvalno kako su tek sitni detalji, bez prevelikih zahvata, uspjeli od pomalo dosadnog Golfa učiniti atraktivnog agresivca. Ovdje nema proširenja pragova i velikih spojlera kakvima se koristi konkurencija. Zatamnjena svjetla, drugačija maska, stražnje krilo, difuzor i sexy naplatci od 18 inča. I to je to. Krajnje decentno, ali opet dovoljno agresivno. Rekli bi, dizajn za sve generacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Džepna raketa! [PREMIJERE] Opel Corsa OPC Slika nije dostupna Snimali reakcije DOBRA FORA Pronašli iPhone na ulici i evo što se dogodilo!

Uređenje unutrašnjosti sasvim je očekivano. Tipična GTI priča, s retro štihom. Dakle, genijalne karirane presvlake na sjedalima, sportski upravljač, metalne papučice, ali i jedina zamjerka jer ručica mjenjača koja djeluje nekako obično. Nije nam jasno zašto VW uporno izbjegava Golf lopticu kakvu su nekada imali GTI-ji.  Osim samog izgleda valja pohvaliti i ugođaj u kabini. Vrhunska zvučna izolacija te dojam čvrstoće i robusnosti oduševljavaju. Uz to, sjedala odlično drže u zavoju te su udobna i na duljim putovanjima. Dakle kompromis, što je i glavna osobina GTI-a.

GTI spojio dosad nezamislivo

Naime, GTI može biti divlja zvijer, a može biti i pitomi, udobni prijevoznik. Može biti tih, ali i glasan. Može biti tvrd, ali i mekan. Može biti potrošač i štediša. Da, GTI je, kao niti jedan sličan sportaš dosada, uglazbio heavy metal sa sentišem. I to je ono što će se svidjeti većini. Ako želite juriti, a što 210 konja snažan izvrstan turbo benzinac bez zadrške omogućuje, to ćete bez problema moći. Kada vam nije do jurnjave ,opustite se, brzine mijenjate na 2.500 okretaja čime potrošnju spuštate na 9 do 10 litara. Da, 210 konja i 9 litara, što je  nekada bilo nezamislivo.

Ako vam se pak neko zalijepi na stražnjicu, treba samo stisnuti gas. Turbo motor je elastičan pa ne treba mijenjati u nižu. A tada tihi Golf počinje duboko brundati. Sve jače i jače. Uz to, rijetki će ga pratiti kroz zavoje. Zahvaljujući novom sustavu  XDS, koji simulira blokiranje diferencijala, tipično proklizavanje preko nosa je ovdje svedeno na minimum. Jednostavno perfektno. Iako je porast snage u odnosu na prethodnika tek 10 konja, mi smatramo kako je to sasvim dovoljno. 6.9 sekundi za hvatanje stotke i 240 km/h najveće brzine – za kompakt idealno. Cijena od 203 tisuće kuna za osnovni GTI, koji serijski nudi sav spomenuti adrenalin, tada je svakako opravdana.

Emisiju Automotiv pogledajte u nedjelju, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene