Televizijska voditeljica Jessi Combs postala je najbrža žena na svijetu na četiri kotača postigavši brzinu od 632 km/h.


Jessi Combs potukla je svoj vlastiti rekord za 48 milja na sat i još jednom postala najbrža žena na četiri kotača u svijetu postigavši brzinu od 392 milje na sat tj. 631 km/h. Tom brzinom potukla je i svoj vlastiti rekord od dan ranije, brzinu kojom je već ionako nadaleko nadmašila prijašnji rekord od 308 milja na sat tj. 495 km/h koji je još davne 1965. postavila Lee Breedlove, supruga nekadašnjeg rekordera u istoj kategoriji Craiga Breedlova.

Vezani članci Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom Slika nije dostupna VW izbacio još jedan Golf – ovog puta kao Alltrack Crossover verziju

U jednom trenutku Combs je postigla brzinu od čak 708 km/h. ''To je bilo nevjerojatno dobro,'' uzviknula je Combs kad su joj rekli da je oborila rekord. ''Znala sam da sam ovaj put išla jako, jako brzo.''

Combs je odvozila dvije vožnje u Eagleu. Pravila zahtijevaju da vozač prođe izmjerenu udaljenost dva puta, jednom u svakom smjeru, pri čemu drugi put mora biti izveden u roku od 60 minuta od prvoga. Službene osobe tada mjere prosječnu brzinu obje vožnje. Tijekom prve vožnje, Combs je prešla milju s 354.9 milja na sat tj. 571 km/h, a iako je za neke to brzina koju nikada neće iskusiti u životu, ona nije bila pretjerano zadovoljna s tim prvim prolaskom.

Nakon što se zaustavila na južnom kraju isušenog korita jezera, tim se bacio na potrebne popravke i dorade na Eagleu tako da Jessi može ponovno upaliti mlazni motor i vratiti se natrag. U 3:15 sati prešla je startnu liniju koja je u ovom slučaju bila i ciljna linija pri čemu je zabilježila brzinu od 430.9 milja na sat (694 km/h) i ostvarila prosječnu brzinu u oba smjera od gotovo 393 milje na sat (632 km/h).

Automobil kojime je Combs upravljala jest North American Eagle (NAE) Supersonic Speed Challenger koji se smatra ''automobilom'' zato što ima najmanje četiri kotača. Ali to je gotovo sve što ga povezuje s konvencionalnim automobilima a svakako ga nikada nećete vidjeti na cesti.

Eagle je vozilo od gotovo šest i pol tona koje je nekoć bilo 50.000 KS jak mlazni avion F-104 Lockheed Starfighter. Tim u potpunosti sastavljen od volontera, redom inženjera i bivšeg vojnog osoblja iz Amerike i Kanade uklonio je krila i dodao kotače da bi pretvorili ovaj F-104 u automobil na mlazni pogon koji bi mogao postići brzine i preko 1300 km/h.

Pitate se kako se u svemu tome našla Jessi Combs? Combs je proizvođačica dijelova za automobile i trenutno vodi emisiju All Girls Garage (Velocity na Discovery Channelu) i emisiju The List: 1001 Car Things to do Before You Die (AutoBlog). Ranije ste je možda zapazili u emisiji Mythbusters i Overhaulin', obje na Discovery Channelu, a surađivala je i na drugim emisijama poput Xtreme 4x4 (Spike TV) i Two Guys Garage (Speed Channel).

Sljedeće godine vlasnik tima Ed Shadle okušati će se za upravljačem Eaglea u namjeri da obori postojeći rekord za najbrži automobil koji trenutno stoji na 761 milji na sat tj. 1225 km/h. Rekord još uvijek pripada ekipi iz Velike Britanije koja već radi na vlastitom novom vozilu čime se NAE tim suočava s dvostrukim izazovom. Ne samo da moraju oboriti postojeći rekord već su u bitci s vremenom s Britancima koji im dišu za vratom.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.