Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Autoindustrija u krizi

Tisućama američkih radnika prijete otkazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastavljanje automobila i kamiona bio je način života mnogih radnika u američkoj državi Michigan. No ove godine, zbog loše prodaje glavnih autokompanija poput General Motorsa, Forda i Chryslera, mnoge od tvornica doslovno su prestale s proizvodnjom.

Ne radi se već mjesecima, stotine radnika su u neizvjesnosti, a tržište stoji na 'klimavim nogama'. Ako Chrysler i General Motors zatvore svoje pogone, oko 30 tisuća radnika moglo bi ostati na cesti. 'Trebamo naše poslove. I to je jedina stvar koju znamo raditi. Ne možemo se samo tako prekvalificirati i naći drugi posao. Jednostavno smo prestari. Radim u Chrysleru 11 godina i ne mogu opet sve ispočetka. Imam obitelj', objašnjava jedan od radnika.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Država Michigan trenutno ima najvišu stopu nezaposlenosti u SAD-u, koja se kreće oko 9,6 posto. Sudeći prema dosadašnjem razvoju situacije, vrlo je izvjesno da će se ta stopa i povećati u slijedećim mjesecima.


Ni u Europi nije puno bolje

Autokompanija 'Honda' također je najavila zaustavljanje proizvodnje u britanskim tvornicama slijedeća 2 mjeseca. Japanci su već odlučili stopirati rad tvornica u veljači i ožujku, no to će sada prolongirati i na travanj i svibanj. Honda se odlučila na takve poteze jer europsko tržište automobila ne pokazuje nikakve znakove oporavka.

Kompanija je objavila kako neće biti otpuštanja među 4200 zaposlenih. No zbog svjetske ekonomske krize planira se smanjenje plaća, a radnici bi se mogli suočiti i s do 50 posto manjim nadnicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene