Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najopasnija pojava u prometu

Spavanje za volanom krivo za 17 posto nesreća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spavanje za volanom jedna je od najopasnijih pojava u prometu.

 Pokazalo je to posljednje istraživanje, prema kojemu su pospani vozači, odnosno oni koji su zadrijemali za volanom, sudjelovali u 17 posto svih smrtnih nesreća. To je čak pet puta više nego što se ranije mislilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STRUČNJACI OTKRIVAJU KAKO Hrvatska mirno spava: Pretvorite svoju spavaću sobu u oazu mirnog sna PR TRAŽE SE SJAJNI SPAVAČI Spavanje je vaš posao iz snova? Dormeo vam nudi 10.000 kuna za 8 sati spavanja

U prosjeku, od šest nesreća sa smrtnim posljedicama, jedan se slučaj odnosi na spavanje za volanom. Pospanost smanjuje svijest, usporava vrijeme reakcije i narušava sposobnost rasuđivanja. Simptomi su gotovo slični onima koje izazivaju droge i alkohol.

Stanite i odmorite se!

No, najgore od svega, vozači često zanemaruju znakove pospanosti, smatrajući kako mogu normalno nastaviti voziti. Otvaranje prozora ili pojačavanje muzike mnogi vozači smatraju rješenjem, no to ne pomaže. Ljudi, naime, prepoznaju stanje pospanosti, no ne i moment kada padaju u san. A upravo je on pogibeljan.

Dakle, kada osjetite pospanost, obavezno se odmah zaustavite, i odspavajte. I pola sata u autu biti će dovoljno za obnavljanje ključnih tjelesnih funkcija.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene