Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spavanje za volanom jedna je od najopasnijih pojava u prometu.


 Pokazalo je to posljednje istraživanje, prema kojemu su pospani vozači, odnosno oni koji su zadrijemali za volanom, sudjelovali u 17 posto svih smrtnih nesreća. To je čak pet puta više nego što se ranije mislilo.

Vezani članci Zmija Stravično buđenje: Zmija im se uvukla u krevet, kamera snimila njihove reakcije Mačka (Foto: Twitter) Uznemirujuće otkriće: "Nisam mogao disati u snu pa sam postavio kameru"

U prosjeku, od šest nesreća sa smrtnim posljedicama, jedan se slučaj odnosi na spavanje za volanom. Pospanost smanjuje svijest, usporava vrijeme reakcije i narušava sposobnost rasuđivanja. Simptomi su gotovo slični onima koje izazivaju droge i alkohol.

Stanite i odmorite se!

No, najgore od svega, vozači često zanemaruju znakove pospanosti, smatrajući kako mogu normalno nastaviti voziti. Otvaranje prozora ili pojačavanje muzike mnogi vozači smatraju rješenjem, no to ne pomaže. Ljudi, naime, prepoznaju stanje pospanosti, no ne i moment kada padaju u san. A upravo je on pogibeljan.

Dakle, kada osjetite pospanost, obavezno se odmah zaustavite, i odspavajte. I pola sata u autu biti će dovoljno za obnavljanje ključnih tjelesnih funkcija.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.