Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predstavljen Jaguar C-X16 koncept

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jaguar nam, na naše oduševljenje, predstavlja kompaktni coupe dvosjed sa stražnjim pogonom.

Novi koncept iz Jaguara, C-X16, odvažan je korak u budućnost Jaguara što se tiče dizajna, ali i tehnologije. Kompaktni coupe dvosjed sa stražnjim pogonom ima pravi sportski karakter u čijem temelju leži iznimno čvrsta aluminijska struktura i savršena raspodjela mase u omjeru 50:50.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 918 Spyder osvaja Nurburgring Slika nije dostupna Startech Jaguar XJ – poslastica za poslovnjake

Novi koncept C-X16 naglašava novo razdoblje za Jaguar i čini se da ima svjetlu budućnost. Konceptualni coupe s dvoja sjedala donosi inovacije u dizajnu, inženjeringu i tehnologiji kojima je ovo najkompaktniji i najupravljiviji Jaguar svojeg doba. Hibridni C-X16 nudi kombinaciju fenomenalnih performansi i predivno realiziranog dizajna.

'C-X16 utjelovljuje tradicionalno jake strane Jaguar brenda, senzualn idizajn, gotovo animalnu agilnost i inspirativne performanse u kombinaciji s atributima koji nas vode u eru proizvodnje sportskih automobila koji se temelje na održivim izvorima energije, sportskih automobila za budućnost', rekao je Adrian Hallmark iz Jaguara.

'Jaguarovi automobili oduvijek su bili drugačiji od ostalih. Sa C-X16 konceptom odmakli smo se od postojećeg nagrađivanog dizajnerskog jezika prema sljedećoj generaciji, i stvorili automobil koji predstavlja čistu srž budućih Jaguarovih automobila, dizajnerski i tehnološki', kaže Ian Callum, direktor dizajna i čovjek odgovoran za izgled novog C-X16 hibrida.

Pod mišićavom karoserijom nalazi se nova generacija V6 benzinskog motora sa super punjenjem koji dostavlja 380 KS i 450 Nm okretnog momenta. S već ionako velikom izlaznom snagom od 126 KS po litri, performanse C-X16 koncepta dodatno podupire hibridni sustav inspiriran tehnološkim inovacijama iz Formule 1, koji poput bolida ima gumb na upravljaču za aktivaciju spomenutog sustava čime se trenutno diže izlazna snaga i okretni moment.

Električni motor crpi energiju iz paketa baterija kapaciteta 1,6 kWh koji je smješten iza stražnje klupe što je pomoglo da se ostvari idealna raspodjela mase u omjeru 50:50. Punjenje se odvija putem sustava regenerativnog kočenja, a baterije omogućavaju elektromotoru da dostavi dodatnih 95 KS (70 kW) i 235 Nm okretnog momenta.

Cijeli ovaj pogonski sklop leži u strukturi od aluminija, a krajnji rezultat je ubrzanje od 0-100 km/h za 4,4. sekunde, maksimalna brzina od 300 km/h i ubrzanje od 80 do 120 km/h za 2,1 sekundu. C-X16 moći će također koristiti samo elektromotor pri brzinama do 80 km/h, a emisije štetnih plinova kreću se oko 165 g/km. Za prijenos se brine novi 8-stupanjski sustav.

Novi konceptni coupe mjeri 4.445mm u dužinu, 2.048mm u širinu i 1.297mm u visinu dok međuosovinski razmak iznosi 2.622mm. Što se tiče sveukupne dužine vozila, C-X16 je najmanji Jaguar koji će izaći iz tvornice još od 1954. godine i XK120 modela.

C-X16 bit će predstavljen na konferenciji za novinare na Frankfurt Motor Showu u utorak, 13. rujna u 09.15 sati, ako se netko slučajno nađe u Frankfurtu sljedeći tjedan. Za one koji ipak neće imati prilike posjetiti sajam automobila, preostaje da uživaju u galeriji fotografija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene