Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost luksuzne grand-touring limuzine

Lexus LF-Gh hibridni koncept

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lexus LF-Gh koncept službeno će biti predstavljen na međunarodnom auto salonu u New Yorku. Novi hibridni koncept poslužit će kao testna platforma za budući izgled luksuznih grand-touring limuzina ovog proizvođača.

Počevši od praznog lista papira, dizajneri iz Lexusovog odjela za dizajn imali su jedan cilj, pronaći način da savršeno uklope elemente kao što su stil, performanse, štedljivost i ekološku osviještenost u luksuzne grand-touring limuzine koje će sadržavati najnapredniju novu tehnologiju. Ono što su napravili je dizajn koji objedinjuje čvrstinu i mekoću, energične i umirujuće elemente.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Apparition se poigrava s našim umom Najčudniji Rolls-Royce kojeg ste vidjeli Slika nije dostupna Vrhunska tehnologija, ali ništa više FOTO: Zašto je novi Audi A6 malo razočaranje?

Novi koncept također je svojevrsna nadogradnja, evolucijski korak naprijed u dizajnerskoj filozofiji L-Finesse koju Lexus primjenjuje pri razvoju svojih vozila od 2001. godine.

'Kupci su čekali da Lexus izbaci ovakav hrabar koncept', kaže Mark Templin, potpredsjednik uprave i izvršni direktor Lexusa. 'Željno iščekujemo feedback od naših kupaca te isto tako da primjenimo neke od uzbudljivih karakteristika dizajna novog koncepta u buduća serijska Lexus vozila', dodao je.

Lexus s konceptnim LF-Gh (Lexus Future Grand Touring hybrid) otišao je korak dalje u razvoju grand-touring limuzina. LF-Gh osmišljen je kao visoko-performansni koncept sposoban za upečatljivo vozačko iskustvo i udobnost za više putnika pri većim brzinama te na dužim putovanjima. Koncept nudi zavidnu razinu udobnosti i istovremeno praktičnost upotrebe, drugim riječima dovoljno prtljažnog prostora za putne torbe i osobne stvari potrebne na dužim putovanjima.

Odvažni široki stav još jedna je naznaka pretenzija dinamičnog karaktera buduće luksuzne limuzine iz Lexusa. U osnovi, ono što vidimo su proporcije agilnog automobila s dobrim odazivom izrađenog na naprednoj platformi sa stražnjim pogonom. Dužina krova naznačuje da bi unutrašnji prostor mogao nuditi velikodušni prostor za sva četiri putnika, te sasvim pristojni obujam prtljažnika.

Hibridni Lexus LF-Gh mjeri 4890 mm u dužinu, 1870 mm u širinu i 1450 mm u visinu a razmak između osovina iznosi 2850 mm. Koncept se kotrlja na kotačima od 20 inča sa gumama 245/35R20 naprijed i 285/30R20 natrag.

S LED svjetlosnim sklopovima te nizom novih materijala, elektronike i dinamičkih sustava koji krase konceptno vozilo, u kombinaciji s zavidnim performansama, kontrolom vožnje i sigurnosnim komponentama, novi LF-Gh definicija je onoga što bi mogla biti istinska grand-touring limuzina iz Lexusa.

Prvo što primjećujemo kada pogledamo novi koncept sprijeda jest upečatljiva prednja rešetka koja Lexusu daruje odlučni izgled. Rešetka sakriva hladnjak i usise zraka za hlađenje kočnica te također ima veliku ulogu u postizanju izvrsnih aerodinamičkih karakteristika. Svaka linija na LF-Gh konceptu istovremeno je estetska i funkcionalna.

Pri dizajnu koncepta također se poigralo s minimaliziranjem uobičajenih elementata kao što su retrovizori i ručke na vratima ne bi li dodatno naglasili elegantni izgled karoserije i poboljšali aerodinamiku. Nova rešetka specifičnog oblika igra ulogu u kontroli protoka zraka i povećava stabilnost vozila te bi se kao takva vrlo vjerojatno mogla naći na budućim Lexusovim modelima.

Dinamični prednji odbojnici stvaraju dojam pokreta spuštajući se prema tlu čime ukazuju na nisko središte gravitacije a oblik poklopca prtljažnika omogućava aerodinamičan protok zraka.

Dizajneri iz Lexusa iskoristili su povećanu širinu vozila da ukomponiraju izražajne stražnje svjetlosne sklopove s LED tehnologijom koji se protežu na bok vozila. Jedinstvena LED prednja svjetla i neovisna LED dnevna svjetla u L obliku biti će dovoljno da se Lexus istakne u gomili.

Zatamnjena stakla skrivaju kako bi trebala izgledati unutrašnjost novog koncepta. Obzirom da Lexus nije ustupio fotografije možemo samo nagađati što se ondje događa. Prema Lexusu, unutrašnjost LF-Gh koncepta proizvod je detaljnog preispitivanja svakog pojedinog detalja s ciljem da putnički prostor bude maksimalno orijentiran ka vozaču.

Plave oznake 'LED Lexus Hybrid Drive' koje se nalaze na prednjoj rešetki i straga na poklopcu prtljažnika usmjeravaju pažnju na činjenicu da je jednaka pažnja poklonjena mjerama smanjenja potrošnje kao i željenoj razini performansi. Sve u svemu, izgled automobila naglašava da se radi o hibridu koji će sukladno zahtjevima tržišta moći ispunjavati buduće standarde niskih emisija štentih plinova.

Sam Lexus, točnije Kengo Matsumoto, izvršni direktor odjela dizajna za Lexus, opisuje styling najnovijeg konceptnog hibrida kao svojevrsnu kontradikciju. 'Lexusovi dizajneri su za rad na ovom konceptu proučavali karakteristike koje se često smatraju kontradiktornima i teško spojivima. Dojmljiv dizajn LF-Gh koncepta svojevrsno je istraživanje o mogućnosti balansiranja inače suprotnih karakteristika, kao što su stil i funkcionalnost', rekao je Matsumoto.

Od važnijih informacija Lexus nam još duguje info o hibridnom pogonskom sklopu koji će pogoniti ovaj koncept. Usporedbe radi, Lexus GS 450h pogoni kombinacija 3,5-litrenog V6 benzinskog motora s direktnim ubrizgavanjem i električnog motora velike izlazne snage od 147 kW. Ukupna snaga iznosi 345 KS te vozilo teško 1,9 tona ubrza do 100 km/h za 5,9 sekindi uz maksimalnu brzinu od 250 km/h i sve to uz prosječnu potrošnju od 10,2 litre.

Jedva čekamo kompletne podatke o ovom konceptu jer za sada izgleda super!  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene