Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predodređena za uspjeh

Opel predstavio novu Corsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova, peta generacija opelove Corse odlikuje se modernim i dinamičnim izgledom, motorima i prijenosima nove generacije te kvalitetnijim interijerom s bogatom ponudom infotainment i sigurnosnih sustava.

Početkom listopada njemački će Opel na međunarodnom salonu automobila u Parizu održati svjetsku premijeru nove generacije modela Corsa, čije su prve slike i tehnički podaci objavljeni danas. U Rüsselsheimu naglašavaju kako će glavni aduti ovog gradskog mališana biti napredni motori, karoserija veće čvrstoće te moderni mjenjači.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poglavlje jedanaesto [TEST] Opel Astra 1.6 CDTI Dynamic Slika nije dostupna Mali princ brdskih cesta [TEST] Opel Adam 1.4 Turbo S

Vanjski izgled 5. generacije sada je približio ovog mališana aktualnim trendovima marke, uz dinamične linije koje otkrivaju poznate značajke drugih novijih modela Opela. Nova je Corsa, naglašava njezin proizvođač, opremljena svime što je potrebno kako bi se nastavila 32-godišnja tradicija u ovom vrlo kompetitivnom automobilskom segmentu.

Nova karoserija i podvozje

Krenuvši od karoserije i podvozja, Corsa 5. generacije (Corsa E) dobila je novi upravljač i karoseriju koji će pružiti više preciznosti u vožnji i bolji odziv, dok će stabilnosti pripomoći i 5 mm niže težište vozila u odnosu na prethodnu izvedbu.

Potpuno nova je geometrija prednjeg ovjesa, dok je stražnji posebno prilagođen zahtjevima novog automobila. Također, smanjeno je naginjanje karoserije i podupravljanje, a unaprijeđena udobnost.

Novi električni progresivni servoupravljač sa City načinom rada za lakše manevriranje prilikom parkiranja bit će standardni dio opreme svih izvedbi. Također, u ponudi će ostati dva podešenja podvozja (izvedbe Comfort i Sport) koja donose veću udobnost, odn. sportskije, čvršće opruge i tvrđe amortizere te izmijenjenu kalibraciju upravljača.

Moderni motori i mjenjači u paleti

Ispod poklopca motora 5. generacije Opel Corse naći će se novi 3-cilindrični 1-litreni benzinski Ecotec motor s izravnim ubrizgavanjem goriva i turbopunjačem. Riječ je o pogonskom stroju nove opelove obitelji i jedinom 3-cilindrašu opremljenom vratilom za umirivanje vibracija što će jamčiti vrhunsku udobnost.

Ovaj će kompaktni potpuno aluminijski motor, koji zadovoljava norme emisije ispušnih plinova Euro 6, biti dostupan u dvije izvedbe, sa snagom od 66 kW (90 KS) i 85 kW (116 KS) te okretnog momenta od 170 Nm već od 1800 o/min.

Ponuda motora će nadalje uključivati i 100 KS snažni 1.4 Turbo s 200 Nm, kao i Euro 6 atmosferske motore obujma od 1,2 i 1,4 litara. Dieselsku će ponudu predvoditi još jedan Euro 6 motor, 1.3 CDTi snage od 55 kW (75 KS) ili 70 kW (95 KS).

Za prijenos snage obje izvedbe novog 1-litrenog motora zadužen je, također novi, 6-stupanjski ručni mjenjač koji se odlikuje smanjenim unutarnjim trenjem i većom preciznošću. Također, od samog početka prodaje Opel će uz Corsu ponuditi i najnoviju generaciju automatskog 6-stupanjskog mjenjača kao i potpuno novi automatizirani ručni mjenjač .

Sustav IntelliLink predvodi infotainment ofenzivu

Interijer nove Corse u svom središtu donosi novi 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir za upravljanje, kako navode u Opelu, state-of-the-art infotainment sustavom IntelliLink. Ovaj sustav omogućava povezivanje s iOS i Android uređajima te upravljanje putem glasovnih instrukcija.

Također, unaprijed će biti instalirano nekoliko aplikacija poput sustava BringGo za navigaciju te Stitcher-a i Tuneln-a za internetski radio i podcaste. Tu je i praktični FlexDockparking s priključkom za punjenje pametnog telefona.

Sigurnost na prvom mjestu

Nova Corsa nudi pregršt sustava potpore vozaču od kojih su mnogi premijerno ugrađeni u neki automobil ovog (B) segmenta.

Sigurnost će tako biti unaprijeđena zahvaljujući dostupnosti prednjih bi-xenon svjetala, sustava za nadzor mrtvog kuta, kamere OpelEye za prepoznavanje prometnih znakova, sustava za upozorenje o nenamjernoj promjeni vozne trake, automatskog isključivanja dugih svjetala te sustava za upozorenje o mogućem naletu na vozilo sprijeda.

Ovaj potonji sustav koristi oznaku upozorenja koja se projicira na vjetrobranskom staklu. Konačno, tu su i sustav za nadzor pritiska u gumama te dnevna LED svjetla.

Komfor poznat iz viših segmenata

Kako bi se olakšao posao vozaču Corse E, Opel je pripremio i sustav Advanced Park Assist koji automatski zakreće upravljač prilikom parkiranja, stražnju kameru te sustav pomoći pri kretanju na uzbrdici. A, razina preglednost i komfora bit će unaprijeđena mogućnošću grijanja vjetrobranskog stakla, obruča upravljača i prednjih sjedala.

Konačno, Corsa od sada nudi kvalitetnije materijale u interijeru s novim sjedalima, veliki panoramski krovni prozor te ugodno ambijentalno osvjetljenje unutrašnjosti. Konačno, za one koji na put ne kreću bez bicikla, Opel će i uz novu Corsu ponuditi svoj integrirani nosač bicikala FlexFix.

Tri desetljeća povijesti

Pred kraj godine, s opelovih će proizvodnih traka u Zaragozi i Eisenachu početi silaziti automobil koji nastavlja 32 godine dugu tradiciju koja je na tržište Europe izbacila gotovo 12 milijuna primjeraka Corse, od čega čak 2,8 milijuna primjeraka posljednje, 4. generacije. Uz godišnju prodaju od 370.000 primjeraka, ovo je nesumnjivo jedan od najpopularnijih malih automobila gradske kategorije, koji svoj uspjeh ponajprije može zahvaliti praktičnosti kompaktne, no istovremeno i prostrane karoserije. Više pročitajte na autonet.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene