Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Maserati matirao GranTurismo S

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maserati je iskoristio Bologna Motor Show za predstavljanje Gran Turismo S Limited Edition modela kojime ovaj talijanski proizvođač na svoj svojstven način slavi 150-u godišnjicu ujedinjenja Italije.

Ovo je doista ekskluzivno limitirano izdanje obzirom da će se proizvesti svega 12 automobila a Gran Turismo S Limited Edition osim svoje specifične mat boje karoserije biti će jedinstven i prepoznatljiv po mnoštvu unikatnih detalja i sadržaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine? Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom

Vanjski izgled automobila karakterizira prije svega ekskluzivna mat Sebring Blue boja karoserije koja istovremeno ističe elegantne linije ovog luksuznog coupea i naglašava njegov agresivan sportski karakter. Tome u prilog dodatno idu i elementi od karbona poput prednjih spojlera, aerodinamički oblikovanih bočnih retrovizora, ručki na vratima i stražnjeg spojlera, sve u crnoj boji.

Kočiona kliješta smještena s unutrašnje strane 20-inčnih naplataka izrađena su od ručno brušenog aluminija, pragovi su također obojani u mat crnu boju kao i prednji svjetlosni sklopovi koji doprinose još agresivnijem izgledu.

Ova limitirana verzija koristi jaču i štedljiviju verziju Maseratijevog kompletno aluminijskog 4.7-litrenog V8 motora uparenog sa ZF 6-stupanjskim automatskim mjenjačem. Ovaj atmosferski motor proizvodi 450 KS pri 7000 okretaja u minuti i 510 Nm okretnog momenta pri 4750 okretaja u minuti. Maksimalna brzina iznosi 285 km/h a ubrzanje do 100 km/h 4.9 sekunde.

Unutrašnjost odlikuje harmonična kombinacija sportskih elemenata i elegantnih ukrasnih detalja kakve nalazimo i na MC Stradale verziji. I u ovom slučaju, karbon je obilato primijenjen na instrumentnoj ploči i središnjem grebenu. Maserati je u kokpit ovog limitiranog izdanja ugradio pločicu s natpisom Centocinquantenario ("150-a godišnjica") u spomen ujedinjenja Italije u podnožje središnje konzole. Spomenuta pločica također sadrži službeni logo tvrtke te redni broj primjerka koji dodatno potvrđuje ekskluzivnost automobila.

GranTurismo S Limited Edition u Bologni nije bio usamljen. Društvo mu je pravila cijela modelska ponuda Maseratija. Na izložbenom dijelu posvećenom sportskim modelima pored automobila kojime Maserati obilježava 150-u godišnjicu ujedinjenja Italije, našao se tako i GranCabrio Sport, Gran Turismo, MC Stradale i Gran Turismo MC Trofeo u punim trkaćim bojama. Gran Turismo S Automatic i Quattroporte Sport GTS svoje su mjesto našli u predjelu koji je Maserati rezervirao za ultimativne primjere elegancije i luksuza.

Što se posla tiče, ova godina bila je izuzetno dobra godina za Maserati. U trećem tromjesečju ove godine, Maserati je zabilježio promet od 142 milijuna eura što je 6-postotno povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dostavljeno je 1.459 automobila, 6,7 posto više u odnosu na broj dostavljenih vozila u istom razdoblju 2010. godine. Tijekom prvih devet mjeseci ove godine, Maserati je ostvario promet od 445 milijuna eura što je 2,3 posto više u odnosu na isto razdoblje 2010. godine. Prodano je 4.672 automobila (9,4 posto više u odnosu na prethodnu godinu). Američko i kinesko tržište najviše su zaslužni za ovo povećanje, u SAD-u prodaja je porasla za 20 posto dok je u Kini porasla za čak 129 posto. Kada su šefovi u Maseratiju podvukli crtu, došli su do podatka da im je gore spomenuto povećanje prodaje donijelo profit od 26 milijuna eura (5,8 posto prometa) što je dramatično poboljšanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je ukupna zarada iznosila 16 milijuna eura.

Dakle, čini se da je kriza za Maserati tek strana riječ u rječniku i da se tradicija, kvaliteta i brutalnost itekako cijeni.

U nastavku pogledajte Maserati GranTurismo S Official video klip.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene