Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko istraživanje

Koje zemlje imaju najjeftiniji a koje najskuplji benzin?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinari Bloomberga napravili su veliku i vrlo detaljnu analizu koliko košta litra (galon) goriva u 61 zemlji diljem svijeta. Pogledajte rezultate!

Bloombergova lista cijena goriva donosi cijene goriva za 61 zemlju diljem svijeta izračunato prema prosječnoj cijeni na benzinskim postajama te u odnosu na standard života tj. koliki postotak prosječne dnevne plaće odlazi na točenje jednog galona goriva.

Pročitajte i ovo Gorivo - 1 Neslužbeno Loša vijest za vozače: Sljedeći tjedan poskupljuje jedna vrsta goriva Ilustracija Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva

Mislite da je benzin skup u Hrvatskoj? Sve je to relativno. Da bi napunili 80-litreni spremnik Mercedes Benz E klase u Norveškoj bi vas koštalo 1,139 kuna dok bi vas isto u Venezueli koštalo tek 5 kuna.

Razne države svijeta na različit način poimaju koja su prava njihovih građana neotuđiva. U zapadnoeuropskim zemljama su to univerzalne zdravstvene usluge za sve. U naftom bogatoj Norveškoj, visoko obrazovanje je besplatno za sve. Venezuela je izolirana u stajalištu da je jeftin benzin pravo svakog građanina. Po cijeni od 6 lipa po litri, gorivo je u toj zemlji praktički besplatno.

Potrošnja goriva: Vječna borba službenih brojki i stvarne potrošnje



Najskuplje gorivo nalazimo u Norveškoj. Ova skandinavska zemlja ne daje poticaje za gorivo već umjesto toga zaradu od prodaje nafte i naftnih derivata koristi za neke druge javne usluge poput besplatnog visokog obrazovanja i unapređivanje infrastrukture.

Norveška je tako, sa svojim visokim cijenama goriva, san svakog proizvođača električnih automobila. Udio električnih automobila u ovoj je zemlji najveći u svijetu te čini oko 6 posto svih novih automobila prodanih prošle godine. Nekoliko mjeseci tijekom 2013. Teslin luksuzni Model S bio je najprodavaniji automobil. Nissan Leaf također je zabilježio porast prodaje.

Najjeftinije gorivo je u Venezueli, siromašnoj zemlji koja troši gorivo poput najbogatijih. Ovdje se ne prodaje puno automobila s niskom potrošnjom goriva obzirom da je jeftinije napuniti spremnik goriva nego platiti šalicu kave. Bivši predsjednik Hugo Chavez svojevremeno je znao pozivati svoje građane da smanje potrošnju ali obzirom da su cijene goriva toliko niske, očekivano nije naišao na odaziv. Posljednji put kad je Venezuela pokušala smanjiti poticaje za gorivo, točnije 1989., građani su reagirali neredima u kojima je poginulo nekoliko stotina ljudi.

Naša Hrvatska, s 1. srpnjem prošle godine postala je 28. članica EU-a. Od tada, cijene goriva porasle su za više od 10 posto. Iako mala u svjetskim razmjerima, sa svojih 4,2 milijuna stanovnika, borimo se potaknuti ulaganja u energetiku i istraživanja nalazišta nafte i prirodnog plina u Jadranu. Po cijeni benzina mi smo na 23. mjestu. Iako se i dalje grčevito borimo izvući iz godina recesije i stagnacije, čak 10 milijardi eura iz EU fondova moglo bi naći svoj put upravo u Hrvatsku do 2020. godine za modernizaciju dotrajale infrastrukture i podizanje životnog standarda.

 

Za kraj, pogledajte kompletnu listu svih zemalja u našoj foto galeriji koju smo malo prilagodili našim mjernim jedinicama ili izvorni članak sa svim ostalim informacijama!
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene