Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve najbolje!

VW GTI slavi 35. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrlo često možemo vidjeti kako pojedini proizvođači automobila, uslijed proslave godišnjice postojanja tvrtke ili određenog modela, izbace neki posebni model. Međutim, ovaj posebni model Golfa nije izašao iz Wolfsburga.

Većina legendi ima jedan veliki problem: najčešće su već odavno mrtve. No, takvo što definitivno se ne može reći za VW GTI. Ovaj popularni hatchback živ je i zdrav i u svom šestom izdanju slavi 35 godina postojanja. U proslavu ove godišnjice, GTI35.com u suradnji s njemačkim tunerom, Wunschel Sport, dizajnirao je posebno izdanje Golf GTI-a u titanij srebrnoj boji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još jedan kabriolet za kraj ljeta! Slika nije dostupna Blagi oporavak prodaje novih automobila u 2011. donosi optimizam

1976. godine njemačkim ljestvicama vladali su ABBA i Boney M, iste godine vozači Formule 1 zadnji su put vozili Nordschleifeom nakon gotovo fatalne nesreće Nikkija Laude, a Volkswagen je predstavio svoj sada već zaista legendardni Golf GTI i doslovce izumio klasu sportskih kompaktnih automobila.

Danas, 35 godina kasnije, s proizvodne trake silazi šesta generacija VW-ovog hatchbacka, koji kao i nekada postavlja standarde kvalitete u svojoj klasi. Umjesto tvornice iz Wolfsburga GTI35.com dizajnirao je specijalno izdanje GTI-a u suradnji s renomiranim njemačkim tunerom, Wunschel Sport, koji se pobrinuo da automobil bude jednako 'specijalan' i ispod površine.

Svaki pravi entuzijast reći će da ne postoji takva stvar kao previše snage, pogotovo u automobilu poput GTI-a, stoga su tuneri iz bavarskog grada Roslau odlučili pojačati izlaznu snagu četverocilindričnog motora iz GTI-a za dodatnih 50 KS. Kalibracijom sustava upravljanja rada motora izlazna snaga motora s direktnim ubrizgavanjem povećana je sa standardnih 210 KS na 260 KS dostupnih pri 5.700 o/min. Usporedno s povećanjem snage, okretni moment također je porastao s prethodnih 280 Nm na 360 Nm, dostupnih u rasponu od 2.600 do 5.100 o/min.

Gore navedeno posljedično je vrlo pozitivno utjecalo na vozne sposobnosti: s ubrzanjem od 0-100 km/h od 6,4 sekundi, GTI35.comova jurilica u kombinaciji s šesterostupanjskim DSG sustavom prijenosa s dvije spojke tako 'šiša' svog proizvodnog rođaka za otprilike pola sekunde. Maksimalna brzina povećana je na 255 km/h.

GTI35.com naglasak je, osim na brzinu, stavio i na užitak u vožnji i bolju upravljivost. OZ Racing za slavljenički GTI pripremio je posebne, potpuno nove Quaranta kotače dimenzija 8.5Jx19. Talijanski proizvođač s novim aluminijskim kotačima simboličnog naziva 'Quaranta' također je proslavio godišnjicu postojanja, iako u ovom slučaju 40-tu.

Kotači su omotani u niskoprofilne pneumatike dimenzija 235/35 ZR 19 koji ispunjavaju svaki slobodni prostor kućišta kotača. Wunschel Sport opruge prilagođene su serijskim amortizerima čime se snizila visina specijalnog modela za 25 milimetara.

Kompletni paket dolazi po početnoj cijeni od 32.800 eura (u Njemačkoj) dok je razne komponente i dodatke za GTI35.com moguće kupiti i odvojeno. Zainteresirani mogu posjetiti internet stranicu GTI35.com.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene