Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Japanski korijeni

Fiat predstavio 124 Spider

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fiat je na auto salonu u Los Angelesu predstavio produkcijsku izvedbu modela 124 Spider.

 

Pročitajte i ovo Sergio Marchionne (Foto: AFP) Jedan od najuspješnijih CEO-a Bolest okončala karijeru jednog od najmoćnijih ljudi autoindustrije Slika nije dostupna INSIDER Ako ste mislili da ste zaboravili na Chucka Norrisa, griješite, on može jedino zaboraviti na vas

Riječ je o automobilu koji se temelji na Mazdi MX-5 i koji je isprva trebao nositi značku Alfa Romea, no vremenom su u Fiatu odlučili kako će alfinu značku moći nositi samo automobili proizvedeni u Italiji pa je ovaj "Japanac" morao biti prebačen u fiatovu modelnu obitelj.

Proporcije fiatovog modela su gotovo identične onima modela MX-5, a novost su u potpunosti nove karoserijske površine. Interijer i vozaču orijentirani kokpit pak jasno daju do znanja gdje se nalaze korijeni ovog automobila.

Odmah nakon premijere američke verzije Fiat je objavio i prve fotografije europske izvedbe (prve u galeriji), a između njih se mogu vidjeti manje razlike u dizajnu svjetala i sl, no postoje i određene tehnička razlikovanja.

Naime, obje će verzije pokretati 1,4-litreni MultiAir Turbo benzinski motor, no europski će model biti neto slabiji od onog američkog. Točnije, "naša" će verzija razvijati snagu od 104 kW, odnosno 141 KS i najveći okretni moment od 240 Nm, dok će Amerikanci dobiti izvedbu snage 119 kW, odnosno 162 KS te najvećeg okretnog momenta od 249 Nm.

U svakom slučaju pogon na stražnje kotače i relativno mala masa od tek nešto više od jedne tone bi ovaj automobil trebali učiniti vrlo agilnim i zabavnim vozilom.

Za sada znamo i kako će američka verzija biti dostupna sa standardnim 6-stupanjskim ručnim te opcijskim 6-stupanjskim automatskim mjenjačem, no nije poznato i hoće li opcijski automatik biti ponuđen i u Europi. Pretpostavlja se da hoće.

Dolazak ovog automobila europska tržišta je zakazan polovicom iduće godine, a iz Fiata je već potvrđeno kako će ponuda biti proširena Abarth izvedbom. Ovu bi performance verziju trebao pokretati 1.75 TB pogonski stroj snage oko 200 KS, a veća snaga će biti popraćena dorađenim ovjesom, kočničkim sustavom i upravljačem, kao i agresivnijim aero kitom.

Više o ovom automobilu nakon što stignu detaljniji podaci o europskoj verziji.

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene