Povratak BMW-a u DTM (Deutsche Touring Masters) 2012. godine upravo je postala stvarnost: informaciju je potvrdilo čelništvo tvrtke tijekom DTM utrke na Hockenheimringu.


U travnju ove godine, BMW je najavio svoje namjere da se vrati u DTM utrke načelno od 2012. godine, prvi put otkada su izašli iz ovog natjecanja 1994. godine.

Vezani članci PR Svestrani DJ Labosh slavi 20 godina na sceni PR Jedan od najuzbudljivijih europskih DJ-a gostuje u Mastersu

Upravni odbor BMW AG-a smatra da u ovom trenutku ispunjavaju sve uvjete koji su potrebni za pozitivno riješavanje odluke da se vrate u popularno 'touring car' natjecanje.

Posljednjih mjeseci BMW je sudjelovao u razgovorima s krovnom organizacijom DTM.a, ITR e.V., ali i s nekim drugim proizvođačima koji sudjeluju u DTM natjecanjima o budućim tehničkim propisima i regulativama te dugoročnim planovima za dovođenje natjecanja na međunarodnu razinu. Nakon tih razgovora BMW Motorsport moći će puno bolje isplanirati svoj povratak u DTM.

'Povratak BMW-a u DTM ključan je korak u procesu restrukturiranja naših aktivnosti u moto-sportu. Rastuća posvećenost sudjelovanju u utrkama serijskih automobila znak je da se BMW vraća svojim korijenima. Trkača staza savršeno je mjesto da pokažemo impresivne sportske karakteristike naših automobila spram naših najvećih suparnika u izrazito natjecateljskoj atmosferi a DTM je idealna pozornica za to', rekao je dr. Klaus Draeger, član upravnog odbora BMW AG-a, koji je odgovoran za razvoj.

Situaciju je komentirao i direktor BMW Motorsport odjela, Mario Theissen. 'Kompletni tim ovdje u BMW Motorsportu pristupa ovom uzbudljivom projektu s potpunom posvećenošću. Počeli smo raditi na tehničkim pripremama nakon službene objave naših namjera za povratak u travnju ove godine, i usuglasili smo parametre za high-performance koncept naših automobila koje planiramo uključiti u DTM utrke. Pozitivna odluka izvršnog odbora BMW-a znači da sada možemo ubaciti u višu brzinu i dati zeleno svjetlo za razvoj koncepta', rekao je.

'Pozdravljamo odluku BMW-a da se uključi u DTM počevši od 2012. godine. To je još jedna prekretnica u budućnosti ovog popularnog natjecanja koja pokazuje da su se naši napori tijekom prethodnih nekoliko godina zaista isplatili. Mi smo postavili temelj za takav razvoj događaja zajedno s DMSB-om (Deutscher Motor Sport Bund e. V.), pokroviteljskom organizacijom automobilističkog sporta u Njemačkoj, te proizvođačima koji trenutno sudjeluju u DTM-u, Audijem i Mercedes-Benzom. Stoga bih volio od srca zahvaliti svim uključenim stranama. Osobno se veoma radujem što ćemo opet vidjeti tri vrhunska brenda, Audi, BMW i Mercedes-Benz, kako mjere snage na trkačkoj stazi. Naši obožavatelji na to su dugo čekali', izjavio je Hans Werner Aufrecht, predsjednik odbora direktora ITR e.V. (vlasnik komercijalnih prava DTM-a i promotor natjecanja.

Plan je da se kao podloga za DTM automobil iskoristi BMW-ov M3 model, koji je kroz povijest postizao nevjerojatne rezultate u natjecanjima serijskih i sportskih automobila. Eric van de Poele (BE) i Roberto Ravaglia (IT) bili su dvostruki nositelji DTM titule s trkačkom verzijom BMW-ovog naj-sportskijeg predstavnika davne 1987. i 1989. godine, a prije toga Volker Strycek (DE) osvojio je DTM natjecanje 1984. u BMW-ovom 635 Csi modelu. Ove sezone, postojeći BMW M3 GT2 model izazvao je pravu senzaciju u svijetu međunarodnog endurance racinga nakon što je odnio pobjedu na 24-satnoj utrci na Nürburgringu.

Hvala bogu da je BMW dobro razmislio i vratio se svojim korijenima... natjecanju u DTM-u. Kada izuzmemo Formulu 1 i WRC utrke, nama je DTM sigurno najatraktivnije natjecanje automobila. Uz Audi i Mercedes, sada i BMW, fale nam još Ford i Alfa Romeo i vraća se ludilo iz 80-tih!!!