Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BMW M3 DTM – povratak legende

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U BMW-ovoj središnjici u Bavarskoj ponosno su predstavili novi konceptni automobil: BMW M3 DTM.

Konceptni automobil daje naznake kako će BMW M3 DTM zaista izgledati kada zauzme svoje mjesto na startnoj liniji u sezoni 2012. godine. Međutim, novi konceptni trkač nije bio jedina zvijezda programa, BMW Motorsport također je predstavio i prva dva vozača koja će braniti boje BMW-a u DTM-u tijekom nadolazeće sezone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Održana 4. velika utrka ubrzanja – tko je ovaj put najbrži? Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine?

Dvojac čine britanski vozač utrka Andy Priaulx i Brazilac Augusto Farfus, objavio je Jens Marquardt, direktor BMW Motorsporta.

'Lijepo je gledati kako naš DTM projekt sve brže i bolje napreduje', rekao je dr. Klaus Draeger, član upravnog odbora BMW AG-a zadužen za razvoj. 'Sljedeće godinee, BMW se nakon dva desetljeća ponovno vraća u DTM. Suočit ćemo se s našim glavnim konkurentima i već sad se veselimo tom izazovu. Povratkom u DTM, BMW se vraća svojim korijenima. Postizali smo velike uspjehe u utrkama proizvodnih automobila u prošlosti, a uvjeren sam da ćemo u sezoni 2012. nastaviti gdje smo stali. Svi u BMW Motorsportu naporno rade kako bismo uspješno zakoračili u novu sezonu'.

Kada se BMW vrati u DTM sljedeće sezone, bavarski proizvođač će ujedno obilježiti i povratak trkaće legende: od 1987. do 1992. godine BMW M3 zauzeo je pobjedničko postolje više od 40 puta dok je među prva tri bio čak 150 puta.

Prema propisima koji reguliraju DTM seriju za sezonu 2012. godine svi automobili moraju koristiti određen broj standardnih komponenti. Time se osigurava da troškovi razvoja ostanu u razumnim granicama, a isti su znatno niži nego u drugim sličnim automobilističkim natjecanjima.

Unatoč tome, inženjeri iz BMW Motorsporta iskoristili su svoje znanje i gotovo neograničene tehničke resurse BMW Grupe i primijenili svoje iskustvo i stručnost da postignu prednosti u performansama koje će im zajamčiti ravnopravni ako ne i nadmoćni položaj u novoj sezoni DTM-a, posebice u pogledu motora i aerodinamike automobila.

BMW M3 DTM temelji se na četvrtoj generaciji sportaša iz BMW M obitelji (serije 3). BMW Motorsport počeo je raditi na razvoju DTM verzije u jesen prošle godine nakon što je Upravni odbor BMW AG-a najavio povratak BMW-a u DTM seriju.

Rezultat je spektakularni trkaći automobil koji će zasigurno oduševiti ljubitelje DTM serije. Moćni V8 motor opremljen je restriktorima zraka kao što zahtijevaju tehnički propisi, te će kao takav dostavljati otprilike 480 KS.

Novi konceptni trkač iz BMW M odjela do stotke ubrzava za oko tri sekunde, a maksimalac postiže na oko 300 km/h. Motor je uparen s novim sekvencijalnim 6-stupanjskim mjenjačem.

Priaulx i Farfus potvrđeni su kao prvi vozači koji će se okušati na stazi s novim BMW M3 DTM u sezoni 2012. godine te će također sudjelovati u fazi intenzivnog testiranja. Oba vozača stupaju u DTM s impresivnim rezimeom.

Priaulx je za BMW osvojio Europsko Touring Car prvenstvo 2004. nakon čega su uslijedile tri titule svjetskog prvaka od 2005. do 2007. godine. Vozač utrka s britanskog otoka Guernsey dokazao se i u GT utrkama osvojivši prvo mjesto u utrci 24 sata Nürburgringa 2005. godine te prvo mjesto u GT klasi u ovogodišnjom 12-satnoj utrci u Sebringu.

Farfus se također može pohvaliti uspješnom karijerom iza volana BMW automobila, čemu u prilog ide činjenica da je 15 puta stao na pobjedničko postolje na Svjetskom Touring Car prvenstvu, zatim je osvojio i 24-satnu utrku na Nurburgringu prošle godine, a tu su i mnoge druge uspješne utrke u BMW trkaćim automobilima.

U DTM utrkama sljedeće sezone natjecat će se tri BMW tima: BMW Schnitzer, BMW RBM i BMW RMG tim. Prvi partneri BMW Motorsporta za DTM već su potvrđeni. Međunarodni lanac hotela Crowne Plaza Hotels & Resorts, koji je dio InterContinental Hotels Grupe (IHG), nastavlja svoju postojeću suradnju s BMW-om kao jedan od glavnih partnera a njima će se pridružiti i Deutsche Post AG.

Jedva čekamo 2012. godinu i početak DTM sezone jer duuuuuugo nismo imali prilike vidjeti BMW, Mercedes-Benz i AUDI u istoj utrci!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene