Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči promjene vlasti

Trumpov oproštajni govor natuknuo pomirljivost, Biden se borio sa suzama: "Jedino žalim što on nije ovdje..."

Aktualno Galerija Donald Trump Donald Trump Foto: DNEVNIK.hr +0 Joe Biden sletio u Washington Galerija 1/2 >>
Američki predsjednik na odlasku Donald Trump rekao je u utorak u svom oproštajnom govoru, dan uoči inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena, kako će se moliti za uspjeh nove administracije.

Joe Biden sletio je u Washington gdje će se sutra održati inauguracijska svečanost. Bidenu je na letu društvo pravila supruga Jill, a novoizabrani predsjednik će odati počast žrtvama koronavirusa.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Izbori u SAD-u Ivana Petrović o srazu Trumpa i Bidena: "Američko društvo ne može iznjedriti dva normalna kandidata" Joe Biden 'Radi što god želiš' Biden napao Trumpa u govoru o stanju unije: "To je opasno"

Istovremeno, oproštajnu poruku tijekom posljednjeg dana na mjestu predsjednika SAD-a, uputio je i Donald Trump! "Ovaj tjedan inauguriramo novu administraciju i molimo se za njezin uspjeh, da održi Ameriku sigurnom i uspješnom", rekao je u gotovo 20-minutnom videu. "Također im želimo da imaju sreće".

Iako se radi o rijetkoj gesti dobre volje prema njegovom nasljedniku, Trump u videu nijednom imenom nije spomenuo Bidena.

Trump nakon izbora u studenom nije priznao poraz, a uporne tvrdnje o izbornoj prijevari navele su njegove pristaše da upadnu u američki Kapitol ranije ovog mjeseca. "Svi su Amerikanci bili zgroženi napadom na Kapitol", rekao je Trump u videu, dodajući da se političko nasilje "nikad ne smije tolerirati".

Iskoristio je svoje obraćanje da pohvali postignuća svoje administracije, poput smanjivanja poreza, uvođenja mjera za sigurnost granica i poteza na polju vanjske politike. "Svijet nas ponovno poštuje, molim vas nemojte izgubiti to poštovanje", rekao je.

Biden: "Jedino žalim što on nije ovdje..."

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden je pak održao emotivan govor u utorak tijekom kojeg se borio sa suzama govoreći o svom preminulom sinu i zahvaljujući svojoj matičnoj državi Delaware, uoči odlaska u Washington na inauguraciju u srijedu.

"Jedino žalim što on nije ovdje", rekao je Biden govoreći s svom sinu Beauu, državnom odvjetniku koji je umro od tumora na mozgu 2015.

Biden se borio sa suzama tijekom govora u Delawareu, državi koju je predstavljao kao senator dulje od tri desetljeća.

"Oprostite mi zbog emocija, ali kada umrem na srcu će mi pisati Delaware", dodao je 78-godišnji Biden u oproštajnom govoru prije odlaska u Washington gdje će prisegnuti kao 46. predsjednik.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene